Медия без
политическа реклама

Христо Иванов поиска разговор между враждуващите лагери

ДПС пък вижда единствено местен вот наесен

02 Апр. 2023Обновена
Христо Иванов
Пресцентър на ПП
Христо Иванов

Късните часове на изборния ден донесоха партийни реакции. Те не бяха особено съдържателни като количество и качество. Най-интересната изява дойде от един от лидерите на ДБ (ПП - ДБ) Христо Иванов. "Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество. Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор", написа той във Фейсбук. Смисълът на казаното е ясно - Иванов иска враждуващите лагери в политиката да изглаждат различията - теза, която той застъпва отдавна.

 

"Ще положим всички усилия да има редовен кабинет. В ситуацията, в която се намира държавата, на българските политици ни е нужен разум, отговорност, диалог. Не очаквайте от нас разделителни линии", заяви пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Попитан по повод евентуален нов парламентарен вот, той каза няколко пъти, че през есента ще има единствено местни избори. Думите му бяха полуиронични, полусериозни. Два часа преди него кметът на Кърджали и член на централното ръководство Хасан Азис обяви, че целите на ДПС са постигнати, а за това е помогнала хартиената бюлетина. "Активността за партията е почти идентична с предходните избори. Хартиената бюлетина ни помогна да постигнем целите си – да не се ограничава изборното право на хората. Това помогна на много от тях да упражнят изборното си право", коментира той. Азис уточни, че ДПС ще приеме за добър резултата от Турция при над 50 000 гласа за Движението.

ИТН прояви предпазливост. Социолозите "поставят" формацията на ръба за влизане в НС - около 4%. Ивайло Вълчев коментира: "Твърде рано е да бъдем оптимисти или песимисти. Реалисти сме. Знаем, че с процентите, с които бихме влезли в този парламент, партията няма как да управлява. Важно е какъв тон за комуникация ще зададат тези, които ще спечелят. Искаме да има работещ парламент с правителство, което да изразява не някакви тесни интереси, а да прави така в тази сложна за България и Европа ситуация, че страната да бъде стабилна, а хората да се чувстват спокойни". А Станислав Балабанов заяви, че ИТН би съдействала за работещ парламент и няма да чертае червени линии.

От ГЕРБ долетя патетика. Произведе я пиарката на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова. „Арестуваха го! Арестуваха ни! Гониха ни! Чегъртаха ни! Удариха ни с Магнитски! Седем партии и 77 сдружения се обединиха срещу него! Направиха най-скъпата кампания! Платиха над милион на телевизии да работят за тях и срещу него и срещу нас! Похарчиха над милион в интернет и социални медии да го хулят! И накрая - равен!“, написа тя в социалните мрежи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Избори 2023