Медия без
политическа реклама

МВР призова партиите да изчистят купувачите на гласове от листите си

С връщането на хартиена бюлетина се правят опити да се манипулира вотът, смята министър Демерджиев

03 Апр. 2023
Образувани са 143 дела за нарушения по време на изборите
БГНЕС
Образувани са 143 дела за нарушения по време на изборите

Партиите да внимават повече кого включват в листите си. За това призова служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, докато МВР отчиташе работата си на вчерашните избори.

Според Демерджиев в листите на неизбираеми места се слагат хора, които полицията познава като купувачи на гласове. По думите му остава впечатлението, че тези хора се включват в листите, за да получат кандидат-депутатски имунитет и да не може да им се противодейства.

Министърът каза, че има тенденция в това отношение и партии, които привличат внимание. Той отказа да назове кои са те, защото ги бил повторил много пъти в последните часове и не искал да бъде обвинен в тенденциозност. Ставало обаче дума основно за 2 партии. Министърът призова да се проследи как прокуратурата ще работи по тези хора.

Демерджиев повтори, че с връщането на хартиена бюлетина се правят опити да се манипулира вотът.

Министърът посочи още, че корпоративният вот се установява много по-трудно, но и за това има някои производства и проверки. Много по-трудно успяхме да стигнем до хора, готови да свидетелстват. Често тези практики се движат по ръба на закона. По думите му "основните сигнали касаят ГЕРБ". 

Главният секретар на МВР Петър Тодоров отчете, че са образувани 143 дела за нарушения по време на изборите. МВР е работило по 800 явни и 500 оперативни сигнала. Съставени са са 2100 предупредителни протокола. 126 души са задържани. 

Искро Фердов Бейков е кандидат-депутатът от листата на ДПС в 13-и МИР, у когото са открити случайно тетрадка с пълни имена и адреси на хора от кв. Изток" в Пазарджик, съобщи Би Ти Ви. Той е под номер 7 в листата, водена от Делян Пеевски.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата