Quantcast
Увеличават се руските дарения за британските тори | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Увеличават се руските дарения за британските тори

Над 480 000 лири стерлинги са получили консерваторите от руснаци за последната година
650
 Оупън Демокраси/Александър Темерко
Руският магнат Александър Темерко (вдясно) на вечеря с британския премиер и лидер на торите Борис Джонсън.

Британските консерватори напоследък са получили значителни дарения от множество руснаци и свързани с тях лица, установи разследване на независимата глобална медийна платформа "Оупън Демокраси" (openDemocracy).

Руски олигарси и компании, лобиращи за руски интереси, са увеличи финансирането за Консервативната партия през последните месеци. Разследването бе публикувано дни след отказа на премиера от Консервативната партия Борис Джонсън да огласи доклада за руска намеса в британската политика. Обяснението на "Даунинг стрийт" бе, че няма достатъчно време докладът да бъде одобрен преди изборите на 12 декември. Бившият премиер консерватор Тереза Мей обеща консерваторите да не получават руски дарения, особено след инцидентите с отравянията в Солсбъри през 2018 г.

Сред най-големите руски донори за консерваторите е Любов Чернухина, съпруга на бившия руски зам.-министър на финансите Владимир Чернухин. Само през м.г. тя е дарила на торите 450 000 лири стерлинги, а общо от 2014 г. досега нейните дарения за партията са над 1.2 млн. лири стерлинги. Сред тях са 160 000 лири, които Чернухина броила, за да играе тенис през 2014 г. с Борис Джонсън и Дейвид Камерън и 30 000 лири за вечеря с министъра на отбраната Гавин Уилямсън.

Бившият оръжеен търговец Александър Темерко, който винаги говори с много добро чувство за своя "приятел" Борис Джонсън, също е дал над 1.2 млн. лири на торите през последните 7 г. За него се твърди, че е подкрепял усилията за свалянето на Тереза Мей като лидер на торите.

Целта на консерваторите е да наберат 30 млн. лири преди изборите през декември. Партията е била подкрепена с над 3.5 млн. паунда от руснаци от 2010 г. насам. И макар даренията да отслабват след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал през март м.г. в Солсбъри, през последните месеци те са нараснали, сочат официални данни от Централната избирателна комисия. Между ноември 2018 и октомври 2019 г. торите са получили 489 850 лири стерлинги от руснаци в сравнение с по-малко от 350 000 лири стерлинги за предходната година. През май т.г. торите са взели и близо 20 000 лири от лобистка компания, свързана с руски интереси и с висшите ешелони на консерваторите едновременно, установило разследването. Става дума за New Century Media, основана от бившия ълсърски юнионист Дейвид Бърнсайд, която е наета през 2013 г. от Кремъл да създаде положителен образ на Русия в Обединеното кралство. New Century Media е дарила през последното десетилетие над 177 000 лири на торите, тя представлявала и украинския олигарх Дмитро Фирташ, смятан за приближен до Кремъл и издирван от ФБР за корупция.

Сред крупните донори на консерваторите е и руският финансист Лев Михеев. Инвестиционният банкер е подкрепил торите с 212 000 лири стерлинги от 2010 г. досега, дарил е 10 000 лири за неуспешната кампания на Рори Стюърт да оглави Консервативната партия.

Консервативната партия не приема чуждестранни дарения, защото това е незаконно, коментира говорител на Консервативната партия. Споменатите личности живеят във Великобритания от години и са британски граждани, което им дава демократичното право да даряват на политическите партии, добави той.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Англия въвежда нови условия за българи от 15 декември

27.11.2020

3379 1
Крият бронзовата статуя на Желязната Лейди

26.11.2020

548
Фон дер Лайен: Готови сме за Брекзит без сделка

25.11.2020

1511 18

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Мноо правилна политика на Кремъл да "обгрижва" Торите !

 

Русия и Англия винаги са имали "специални отношения" въпреки реториката и "голямата игра".

 

Те са кат двама гросмайстори, които получават удоволствие от играта и когато е нужно набиват заедно кофите на  любителите на "шашки"...

 

:)

 

Нека не забравяме "шотландската гвардия" на Петр 1, генерал Патрик Гордон, аферата Профумо, Антантата, Наполеоновите войни и ако щете дори джентълменските английски клубове в Петербург и Москва, където лица , кат Пушкин, Толстой и Гогол са играели редовно бридж и вист....

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1

 

:)

 

Една Англия вън от ЕС ще може да разгърне своя изключителен потенциал, да изгради "Сингапур на Темза" и да сключва търговски споразумения с други глобални играчи един от които без съмненение ще бъде Русия !

Влез или се регистрирай за да коментираш