facebook
twitter

Чужбина

Управлението в Белгия се разпадна заради пакта на ООН за миграцията

Фламандските националисти отхвърлиха документа и премиерът избра да е начело на кабинет на малцинството
590
EПА/БГНЕС
Белгийският вътрешен министър Ян Ямбон, лидерът на "Нов фламандски алианс" Барт де Вевер, белгийският държавен секретар по равните възможности и бедността Зухал Демир и държавният секретар по миграцията Тео Франкен (от ляво на дясно) обявиха на пресконференция след заседание на кабинета в Брюксел в събота, че ще излязат от коалицията, ако премиерът Мишел подпише пакта на ООН за миграцията.

Политическа криза се разрази в Белгия заради пакта на ООН за миграцията. Националистите от партията "Нов фламандски алианс" заплашиха да напуснат управляващата коалиция, ако премиерът Шарл Мишел подпише днес в Мароко документа на ООН. Мишел обаче реши да изпълни поетия ангажимент и пое риска да управлява с правителство на малцинството. Пактът на ООН за регулиране на мигрантските потоци има необвързващ характер и ще бъде подписан на среща в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

Вътрешният министър Ян Ямбон заяви, че той и колегите му от "Нов фламандски алианс" напускат постовете си в кабинета и оставките им са били приети от белгийския крал Филип. Това се случва само пет месеца преди парламентарните избори в страната. Така в белгийския кабинет се овакантиха постовете на министрите на вътрешните работи, на финансите, на отбраната и миграцията. Министърката на социалните грижи и здравеопазването Маги де Блок ще поеме въпросите на бежанците и миграцията. Вицепремиерът Александер де Кро ще поеме финансовото министерство от Йохан ван Овертвелд. Държавният секретар Питер де Крем става вътрешен министър на мястото на Ян Ямбон, а земеделският министър Дени Дюкарм става министър на отбраната.

Мишел устоя на вътрешнополитическия натиск да се откаже от пакта. През последните месеци няколко страни от ЕС изненадващо взеха решение да не подписват необвързващото споразумение по примера на САЩ, Полша, Унгария, Австрия, Словения, Хърватия и България. През октомври, в разгара на напрежението около протестите срещу високата цена на живота у нас и на майките на деца с увреждания с искания и за оставка на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, след заседание на коалиционния съвет у нас лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов изненадващо обяви, че България няма да подпише пакта за миграция. Миграцията изобщо не бе тема на протестите, но съпротивата срещу пакта на ООН от страна на патриотите и на опозиционната БСП бе ясно изразена.

 

ПАКТЪТ

Глобалният пакт за безопасна, организирана и регулярна миграция няма обвързващ характер и от него не произтичат законови промени. Негова основна цел е да се обединят усилията на всички страни за намаляване на факторите, които принуждават хората да напускат родните си страни, да се осигури надежден обмен на информация за движението на хората, да се гарантира, че всички мигранти притежават законни документи за самоличност, да бъдат улеснени в намирането на достойна работа при гарантирана сигурност, да се вземат мерки за борба с трафика на хора. Пактът бе одобрен в Общото събрание на ООН през юли. 

 

Ключови думи:

Белгия, ООН, миграция
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Холандски министър подаде оставка заради престъпления на мигранти

23.05.2019

504
Русия: Борим се с терористи в Идлиб, независимо от „стенанията“ на Запада

19.05.2019

2314 30
ООН: Ядрен "ковчег" изпуска радиация в Тихия океан

17.05.2019

1871

Коментари

gowedo

и ако нема обвързващ характер ОТИ ДА СЕ ПОДПИСВА БРЕ????  Поредния къс хартия за използуване на онува место дето и царо оди пеш?

Мето от Факултето

 

Глобалният пакт за безопасна, организирана и регулярна миграция няма обвързващ характер и от него не произтичат законови промени.   😁

 

Добре ще бъде,ако ООН разруши мита,който десетилетия се опитваха да ни го натрапват.Тя трябва да прояви реализъм относно това, което е способна да прави и да утвърди важността на дейността си, вместо да се оставя непрекъснато да бъде осмивана в опитите й да прави неща,за които не е създадена. 👎

SvSophia
снимка на SvSophia

Емииии, кат си турнеш полуразрушена Вавилонска кула кат символ на Обединена Европа, кво друго освен разпад и Божие възмездие може да си очаквал?

SvSophia
снимка на SvSophia

Че hubris-ьт никога-никого-нищо до добро не е довел, се знае от дълбока древност, само брасълзките бащи-мами-чиновници на тоталната европейскост явно още не са го разбрали - специално ги назначават такЪви.

дъртреалист

и ако нема обвързващ характер ОТИ ДА СЕ ПОДПИСВА

A-a, 

То и евреите не е задължително да бъдат обичани, ама ха излез и кажи публично, че не обичаш евреите... 

Натам отива и за гейовете.

А за мигрантите вече го налагат, ето Унгария ще я тричат... 

Кире

Само печелещите от трафик на хора са срещу контрола. ГЕРБ дали печели от това? Защо всички отказали се са транзитни държави? 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×