Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украински българи възстановиха паметника на Ботев в Одеса

Бюстът бе откраднат за скрап, но полицията разкри извършителите

03 Юли 2020
Конгрес на българите в Украйна
Грижовни украински българи приключват довършителните работи по възстановения на мястото си паметник на Христо Ботев

Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» възстанови вчера бюст-паметника на Христо Ботев, който бе откраднат преди няколко дни. Кражбата стана на 30 юни 2020 година рано сутринта. Двама извършители бяха свалили бронзовия бюст от постамента, както и гранитната плоча с надписа на паметника. Сигнал за извършеното деяние е подаден от неравнодушни граждани, които са станали свидетели на този противозаконен акт, съобщи пресцентърът на орагнизацията на българите в Украйна.  Полицията задържа един от извършителите, а вторият се издирва. В Приморския отдел на полицията в гр. Одеса е заведено дело и предстоят съдебни действия по случая.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса е издигнат през ноември  2009 година по инициатива и за сметка на Конгреса на българите в Украйна. Автори са одеските граждани скулпторката Таисия Сулдина и архитектът Владимир Глазирин.

Паметникът на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България е израз на почит към великото дело на Ботев от страна на българите в Украйна. Всяка година нашата общност се събира тук, в Прохоровския сквер, за да изразим признателност за ролята му в нашата история. Христо Ботев също така е част от историята на културното и историческо разнообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил.

Ние остро осъждаме посегателството върху паметника на Ботев и се надяваме извършителите да понесат съответните наказания според украинското законодателство. Радваме се, че има неравнодушни хора, които са сигнализирали за случая. Изразяваме искрена признателност на одеската полиция за бързата реакция и връщането на паметника.  Благодарим на Посолството на Република България в Украйна и на Генералното Консулството на Република България в Украйна за съдействието в тази ситуация и тясното сътрудничество с нас. Също така сме благодарни на представителите на Българския младежки клуб „Актив“ и други родолюбиви българи, които се включиха в процеса на връщане и възстановяване на паметника. Съединението прави силата и за пореден път го доказваме“, пише в съобщението на организацията до медиите.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?