facebook
twitter

Чужбина

Туристи на опожарения Самотраки се разбунтуваха

Гневни румънци нахлуха в морската администрация на острова заради неуредици с фериботи
1193
ЕПА/БГНЕС

Напрежение и недоволство съпътстваха извозването на блокираните около 1500 туристи, сред които и много българи, от гръцкия остров Самотраки, съобщиха гръцки медии. Причината бе в липсата на информация и яснота кога ще има ферибот, с който да могат да напуснат обхванатия от горски пожар остров. Част от туристите, които не са могли да са качат на първия ферибот в сряда, са блокирали за кратко кораба на пристанището. "Стана малък бунт", разказаха потърпевши. Недоволството ескалира още през деня, когато гневни румънски туристи нахлуха в морската администрация на острова заради липсата на достатъчно фериботи за хората.

БНТ съобщи за сигнали от българи, които не са успели да вземат билети за корабите за Александруполис, тъй като вече са били разпродадени. По-късно са пристигнали още три ферибота и извозването е започнало да се нормализира. Всички желаещи да отпътуват от острова заплащат в брой стойността на билета при качване на корабите, за да не чакат пред касите. Неудобството е, че с различни кораби пътуват пасажерите и автомобилите им. До четвъртък следобед към Александруполис бяха извозени около 1100 души от общо около 1500 блокирани на Самотраки, заяви пред БНР българският генерален консул в Солун Владимир Писанчев. Той потвърди, че имало напрежението сред хората, принудени да останат на острова заради лошо време и технически проблеми, и заради факта, че на много от тях са били превозени само автомобилите, а те са били оставени на Самотраки, за да чакат следващи курсове на фериботите.

„И аз бях супер учуден, че фериботът, който бяха пратили, нямал спасителни лодки и затова нямал лиценз да превозва и пътници заради мерки за сигурност и затова качват само коли. Сега ще се надяваме да си намерим колата здрава на пристанището в Александруполис“, каза Александър Малюк, един от потърпевшите ни сънародници, които бяха блокирани на гръцкия остров в продължение на дни.

Огнеборците в Гърция продължават битката с многобройните пожари, най-тежко остава положението на остров Евия.

СТИХИЯ

Димният облак от горските пожари в Сибир сега обхваща по-голяма площ от тази на целия Европейския съюз, според учен от Финландския метеорологичен институт (FMI), съобщи Евронюз. Анти Липонен заяви, че димният облак се простира на площ от 7 милиона квадратни километра, докато площта на ЕС е 4.476 милиона квадратни километра. Според учените димът ще има ефект върху глобалното затопляне. Константин Фомин, говорител на Гринпийс в Русия, потвърди, че от началото на годината пожарът е засегнал 14.9 милиона хектара. Той добави, че на пожара в Сибир сега се противодейства само на 282 200 хектара, тъй като най-голямата част от пожарите се случват в отдалечени райони, където властите не са задължени да ги гасят.

Все още няма коментари

Още

Община Варна се противопостави на ВАС за колите в Морската градина

02.12.2019

1456 17
Леден душ и във Варна след вота: коли в Салтанат ще има

03.12.2019

ДИЯН ИВАНОВ

245
МВнР: 11% са отказаните американски визи на българи

25.11.2019

885 23

Влез или се регистрирай за да коментираш

×