Медия без
политическа реклама

Технологични гиганти са похарчили милиарди за лобизъм

28 Яну. 2019
Сундар Пичай
ЕПА/БГНЕС
Сундар Пичай

Google, Amazon.com Inc. и Facebook Inc. са поставили рекорди по отношение на разходите за лобиране през 2018 г., съобщи Блумбърг.  Подразделението Google на Alphabet Inc. е изразходвало повече от 21 млн. долара, за да повлияе на властите във Вашингтон в година, в която главният изпълнителен директор Сундар Пичай се появи за първи път пред Конгреса. Гигантът в търсенията, който е похарчил 4.9 милиона долара през последните три месеца на годината, според данни до регулатора надмина предишния си рекорд от над 18 млн. долара от 2017 г.

Amazon.com Inc. съобщи, че е похарчила 3.7 милиона долара през четвъртото тримесечие, като е достигнала общо 14.2 милиона долара за годината - повече от рекордните 12.8 милиона долара, които компанията похарчи през 2017 г.  Въпреки че онлайн търговецът на дребно се сблъска с по-малко проблеми от страна на Вашингтон, отколкото Facebook и Google, той също получи критични забележки, включително твърденията на Тръмп, че не плаща справедлив дял от разходите за пощенски услуги в САЩ, за да доставя своите пакети.

Проблемите, които представляват интерес за Amazon, включват и плановете за здравеопазване, цените на лекарствата и безопасността на храните – теми, които са били обсъждани с представители на Агенцията по храните и лекарствата и други федерални органи. Facebook е похарчила близо 13 млн. долара за лобиране. През четвъртото тримесечие Facebook е лобирала по редица теми, включително киберсигурността, неприкосновеността на личния живот, правителствения надзор и имиграцията, показват още данните.

Последвайте ни и в google news бутон