Медия без
политическа реклама

Издателство КЛЕТ се разграничи от лобизма на Янка Такева

Никога не сме използвали нерегламентирани похвати, казват оттам

10 Февр. 2020Обновена
Писмото на Янка Такева
Писмото на Янка Такева

""Клет България" благодари за доверието и високата оценка на г-жа Такева за професионализма, с който работи екипът на компанията. Заявяваме категорично, че никога не сме обвързвали процеса по избор на учебници с подкрепата на издателството за в. "Учителско дело", и призоваваме всички издатели да оказват подобно съдействие". Това се казва в позиция на издателство "КЛЕТ България" до в-к "Сега". То е по повод писмото на шефа на Синдиката на българските учители Янка Такева, в което тя призовава учителите да избират учебниците именно на въпросния издател, тъй като той финансира от години в. "Учителско дело".

"Издателство "КЛЕТ България" винаги се е конкурирало на пазара при стриктно спазване на законите чрез доказани международни маркетингови практики, а екипът ни никога не е използвал нерегламентирани похвати или подобен тип капмании, каквито се водят срещу нас днес, за да се печели предимство", посочват оттам. Издателите подчертават, че през последната година са се стремили именно да предоставят възможност на всеки учител да се запознае в детайли с предимствата на техните учебници - тази година са подготвили Специален учителски пакет 2020, изградили са нова мултимедийна среда IZZI, която представя по нов начин дигитално съдържание и т.н. Издателството се развива непрекъснато и това би следвало да стимулира нашите конкуренти да правят същото, а не да търсят изкуствени предимства чрез разпространяване на неверни твърдения и намеци за недобросъвестни практики", заключават оттам. И изрязват увереност, че учителите, които са "свободни професионалисти, творци и отговорни хора", могат обективно да преценяват и да избират професионално и независимо най-стойностното съдържание, което отговаря на нуждите на техните ученици.

Както "Сега" първи писа, шефката на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева е разпратила до директорите на училища в страната и областните координатори на СБУ писмо, в което препоръчва през учебната 2020/2021 да бъдат използвани учебниците на издателство "КЛЕТ България" /правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000"/. В писмото си тя обяснява откритото лобиране с факта, че издателството е подпомагало 10 г. съществуването на в. "Учителско дело". В името на "социалното партньорство", тя препоръчва на учителите да ползват учебниците на издателството за 1, 2, 5 и 6 клас, както и учебните помагала за трета и четвърта групи на детските градина. Янка Такева предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството.

Според чл. 164 от Закон за предучилищното и училищното образование, учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет.

СБУ отрече лидера им да си е позволявал лобистка намеса при избора на учебници от директори и преподаватели. В писмо до БТВ синдикатът заяви, че няма да наруши правото учителите сами да решават кои бумаги да ползват. Самата Такева, макар да бе поканена от телевизията, не откликна на поканата за разговор. Тя е несменяем председател на СБУ от 1994 г. до днес. В синдиката членуват близо 80 на сто от учителите в България. Защитата на подчинената й организация в крайна сметка бе очаквана.

Малко по-късно, просветното министерство разкритикува намесата й. "МОН не одобрява и не счита за правилен подходът, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници", заявиха оттам в отговор на въпроси на "Сега".

"Още с встъпването си в длъжност министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е наредил на началниците на РУО и директорите на училища да не допускат оказването на административен натиск върху учителите при избора и оценяването на учебници. По отношение на тези процедури от страна на МОН е посочено, че изборът на учебници и учебни помагала се прави от учителите, които преподават по съответния предмет - професионално и обективно, без да им се оказва натиск. Получаването на материали и дарения, предоставяни от издателствата или техни представители, които са вносители на проекти, както и включването на директори и учители в екскурзии, семинари и събития, организирани от същите издателства е недопустимо. Припомняме, че изборът на всеки учебник се съгласува и с обществения съвет на училището, в който участват и родители. Във връзка с разпространеното писмо ще бъде проведен разговор в рамките на Отрасловия съвет, както и среща със собствениците на издателства. МОН не одобрява и не счита за правилен подходът, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници", посочват от МОН.

Лобирането на Такева предизвика вълна от недоволство сред директорите на училищата. "Това е върховна наглост и безочие. Чудя се дали някой висшестоящ МОН е запознат с това писмо, пише във фейсбук група директорът на 107-о ОУ в София Данко Калапиш. "Това не е ли конфликт на интереси? Ако някой директор лобира за определено издателство, СБУ ще му вземат главата", допълва директорът на 34 ОУ в София Боряна Толовска.

 

Директорите - гарант за честност

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета излязоха със становище по проблема, който според тях не е създаден от тях, но е свързан с доверието към директорите и учителите и избора на учебници, който те предстои да направят. "Нека отговорим по най-правилния начин - нашата задача не само в този момент, но и всеки ден е да изпълняваме задълженията си компетентно и отговорно", пишат те. От СРСНП отбелязват, че новият училищен закон е дал свободата, но и сериозния ангажимент на учителите да избират по кой учебник да преподават, като се отчете и становището на Обществения съвет, т.е. на родителите. "Естествено цялата организация пада върху нас, директорите. За нас остава нелеката задача за правилно провеждане на всички процедури и за недопускане на каквото и да е вмешателство в избора на учителите - от страна на издатели, синдикални лидери или които и да било трети лица. Защото накрая за всеки недостатък или съмнение в процедурите ще сме отговорни ние", казват директорите. "Моля ви, в създалата се ситуация да проявите още по-засилена бдителност и професионална отговорност, за да не допуснем пропуск, натиск или опит за неправомерно влияние при избора на учебници. Ако установим или забележим нередност, преди всичко в наши ръце е да осъществим нужния контрол и да вземем всички мерки за препятстване на недопустими влияния върху свободния избор", казват от съюза и призовават гилдията "да намалим емоциите и да продължим да вършим отговорната си работа". "Ние, директорите, сме стабилният гарант за устойчивост и сигурност в системата. Нека да бъдем на висотата, която обществото очаква от нас. Нека да покажем, че българските училища се ръководят от почтени и компетентни професионалисти", заключават те.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Янка Такева, лобизъм