Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ирландия ще спестява за черни дни по-големите данъци от техногигантите

Печалбите на мултинационалните компании са довели до рекордни данъчни приходи от над 22 млрд. евро през 2022 г.

10 Май 2023

Ирландия обмисля да насочи част от огромните данъчни постъпления, които получава от множеството мултинационални компании, базирани в страната, към нов суверенен фонд, предаде БТА, цитирайки CNBC.

Целта на тази стъпка е опит за укрепване на държавните финанси в бъдеще, когато годишните постъпления може да не са толкова сигурни, колкото са в момента.

Документът, който ще бъде внесен утре в ирландския парламент от финансовия министър Майкъл Макграт, разглежда преимуществата от създаването на нов дългосрочен механизъм за държавни спестявания, към който да бъдат насочени големите данъчни постъпления.

Приходите от корпоративни данъци в страната са скочили рязко през последното десетилетие. За 2021 г. годишният ми ръст е с 30%, а през 2022 г. - с 48%. Така постъпленията от корпоративен данък са стигнали рекордните 22,6 милиарда евро. Те идват от технологичните гиганти като Alphabet, Meta, Intel, LinkedIn и Amazon, както и от компании като Pfizer и Johnson & Johnsоn.

Секторите, в които оперират тези мултинационални компании, осигуряват над половината от брутния вътрешен продукт на страната и 1/4 от данъчните постъпления. Те са избрали Ирландия за локализирани на своите централи - страна с население от едва 5 милиона души - привлечени от ниския корпоративен данък - 12,5%.

През 2021 г. Ирландия се съгласи с плана на ОИСР за въвеждане на минимална ставка от 15% на глобален корпоративен данък за мултинационалните компании - мярка, която ще бъде поетапно въведена от 2024 г. Това повишение на данъка Ирландия възприема като потенциално застрашаващ привлекателността й към големите компании, особено, след повишаването на лихвите. Според експерти обаче големите технологични компании едва ли ще сменят своите централи, тъй като пазари като Ирландия все още предлагат повече корпоративни привилегии, отколкото по-богатите съседи.

Още по темата