Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премахването на данъка на агросубсидиите отваря голяма дупка в бюджета

След отпадането на данъка за помощите до 100 хил. лв. за физически лица, се готви облекчение и за фирмите в земеделието

08 Дек. 2023
Илияна Димитрова
Животновъди периодично поставят въпроса за премахване на облагането на агросубсидиите.

Близо 40 млн. лв. е загубата за бюджета от внезапно гласуваното в четвъртък в парламента освобождаване на земеделските субсидии от облагане.

Предложението на депутата от ГЕРБ Десислава Танева, бивш министър на земеделието, да се освободят от облагане всички субсидии до 100 000 лв., които земеделските стопани получават като физически лица, мина на второ четене в пленарна зала, въпреки че преди това бе отхвърлено от водещата бюджетна комисия.

Земеделските субсидии до 100 000 лв. годишно няма да бъдат облагаеми.  Това гласуваха депутатите, които днес приеха окончателно промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Днес стана ясно, че ефектът от това данъчно облекчение е 40 млн. лв. по-малко приходи от данъци върху доходите. Сумата бе посочена от Людмила Петкова, шеф на дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите по време на извънредното днешно заседание на бюджетна комисия, на което се обсъждаха на второ четене промени в три данъчни закона.

Оказва се, че Десислава Танева предлага подобно данъчно облекчение и в Закона за корпоративното подоходно облагане, но този път за земеделските фирми. С него се предлага земеделските субсидии, които се дават на юридически лица, да станат необлагаеми в размер до 100 000 лв.

Ако и тази данъчна преференция се приеме, общият ефект за бюджета е 200 млн. лв. по-малко данъчни приходи, посочиха от Министерство на финансите. Планирано е промените в закона за корпоративното подоходно облагане да бъдат окончателно гласувани в НС във вторник заедно с промените в Закона за ДДС и Закона за местните данъци и такси.

За прилагането на тези данъчни преференции обаче трябва да се получи одобрение от Еврокомосията дали не нарушава правилата за държавна помощ.

Периодично земеделските производители поставят искането да бъде премахнато облагането на агросубсидиите. Според правилата на ЕС това са приходи, върху които се дължи данък.

Преди няколко години НАП поде кампания срещу недекларирането на получените европейски субсидии от селските стопани, след като стана ясно, че близо 50 000 земеделски стопани - почти всеки втори - не са ги обявили в данъчната си декларация и не са платили данък върху тях. За 2017 г. например бе пресметнато, че не са обложени субсидии за общо 120 млн. лв. Всички земеделски стопани бяха приканени да платят доброволно данъците си, за да няма санкции.