Quantcast
Сърбия ще забрани на камиони да изпреварват на магистрали | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Сърбия ще забрани на камиони да изпреварват на магистрали

1 882
 https://kam-bus.info/
В момента и такава гледка е допустима на сръбска магистрала

Сърбия обмисля да забрани на камионите да изпреварват на магистрали. Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович каза днес, че след анализ на сравнителни практики и различни пилотни проекти министерството е изпратило инициатива до общественото предприятие "Пътища на Сърбия" за изготвяне на проучвания относно забраната за изпреварване на товарни автомобили по магистралите в определени интервали от време, когато интензивността на трафика е увеличена, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА.

"Нашата цел е да ускорим трафика, така че пътуващите по магистралите да достигат по-бързо до целта си, а забраната за изпреварване на камиони по магистралите ще намали задръстванията, ще ускори движението и допълнително ще повиши безопасността на участниците в движението", каза министър Момирович. 

Той добави, че Сърбия е важна транзитна страна в Източна Европа, а правителството на Сърбия и ресорното министерство водят активна политика за трафика, което означава, че в момента работят върху създаването на Национална стратегия за развитие на трафика, се посочва в съобщението на министерството на строителството, трафика и инфраструктурата.

У нас Законът за движение по пътищата предвижда: "Когато автомагистралата има три и повече пътни ленти за движение в една посока, на водачите на автомобили с допустима максимална маса над 3.5 тона, както и на водачите на състави от пътни превозни средства, чиято обща дължина, включително и товарът, е повече от 7 метра, е разрешено да се движат само в най-дясната и в съседната на нея пътна лента. Навлизането и движението по другите ленти е забранено, включително и при изпреварване". Но на малко участъци от автомагистралите има табелки за ограничаване на движението на тирове само в най-дясната лента.

Мнозина шофьори са били свидетели как товарни автомобили предприемат изпреварване с разлика в скоростта от 5 до 10 км в час, което води до образуване на колона от леки автомобили в изпреварващата лента и намалява общата скорост по магистралата.

Още

Автомагистрала "Европа" ще бъде пусната без последния слой асфалт

22.10.2022

11969
Пуснаха тържествено, но половинчато още 3 км от магистрала "Струма"

30.09.2022

4937
56 бежанци от Афганистан са задържани на АМ "Тракия"

24.07.2022

1495