Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сомалиец уби с нож британски депутат на среща с избиратели

15 Окт. 2021Обновена
Twitter/Essex Police

Британският консервативен депутат сър Дейвид Амес е бил намушкан многократно по време на среща в избирателен район в Есекс. Полицията е арестувала 25-годишен мъж за нападението. Амес е починал на мястото на инцидента.

Нападателят е от Сомалия, съобщи "Дейли Телеграф", позовавайки се на източници от британското разузнаване. Започналото разследване трябва да определи дали нападението срещу депутата е терористично нападение. 

Депутатът-ветеран, който представлява Саутенд Уест в Есекс от 1983 г., е бил нападнат в методистка църква. Инцидентът породи въпроси относно безопасността на депутатите, които редовно провеждат срещи с избиратели.

През 2016 г. депутатът от лейбъристите Джо Кокс беше убита от крайнодесен терорист преди референдума за изтегляне на Великобритания от Европейския съюз. През 2010 г. депутатът от лейбъристите Стивън Тимс беше намушкан два пъти по време на среща с избиратели от студент, радикализиран от онлайн видеоклипове. През 2000 г. асистент на либералдемократа Найджъл Джоунс беше намушкан с нож в опит да защити Джоунс от нападател, който нахлул в офиса на неговия избирателен район, въоръжен с меч.

Още по темата