facebook
twitter

Чужбина

Сирийските кюрди завземат последния бастион на ИД

667
 https://anfenglish.com
Според наблюдатели повече от 1200 терористи и около 600 бойци на СДС са били убити от началото на офанзивата на 10 септември м.г. Над 400 цивилни също са загинали, като много от тях са убити при въздушни удари.

Подкрепяните от международната антитерористична коалиция начело със САЩ  Сирийски демократични сили (СДС) започнаха да изтласкват от последните им укрепления бойците на "Ислямска държава" в Източна Сирия, предаде Би Би Си. Бойците на СДС - алианс на кюрди и арабски бойци, настъпват успешно срещу позициите на джихадистите в района. Предполага се, че там има около 1500 калени в битки бойци на ИД и хиляди членове на техни семейства. Тази територия от 4 квадратни километра се смята за последния бастион на организацията. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скоро ИД ще бъде изтласкана от всичките си позиции на границата между Сирия и Ирак.

От декември 2018 г. териториите, контролирани по-рано от ИД, бяха напуснати от 27 000 души, включително 1800 джихадисти, които са предали оръжието си, посочват представители на Сирийския център по наблюдение на човешките права. Експертите на организацията, която е базирана в Лондон, разполагат с мрежа от информатори в Сирия, от която получават данни за ставащото в страната.

 

970722 ПУЧ

Лидерът на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е оцелял при опит за преврат, извършен миналия месец от чуждестранни бойци в Източна Сирия, съобщи израелският в. "Джерузалем пост". Според източници от разузнавателни служби джихадистката организация е обещала голяма награда за всеки, който убие Абу Муат ал Джазайри, съперник на Ал Багдади, за когото се смята, че стои зад опита за преврат срещу лидера на ИД. Обявяването на награда за „боен другар“ е необичайна за терористите, подчертава изданието.
 

Все още няма коментари

Още

Британска технология превърна Турция във военна сила

28.11.2019

1123 1
Турция обвини кюрдите за атентат в Сирия с 13 загинали

03.11.2019

371 1
Първи сблъсък между силите на Дамаск и турската армия

30.10.2019

1172 5

Влез или се регистрирай за да коментираш