Медия без
политическа реклама

Протестиращи замерваха Еманюел Макрон с яйца

20 Апр. 2023
Еманюел Макрон
БГНЕС
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон беше шумно освиркван от тълпи протестиращи срещу пенсионната реформа в източната част на Франция. Макрон предприе първото си пътуване извън столицата Париж, откакто прокара закон, който увеличи възрастта на пенсиониране от 62 на 64 години.

Френският президент беше посрещнат в региона Елзас със скандирания да подаде оставка. Той бе нападнат от протестиращ, който го обвини в корупция. Попитан от журналист на АФП как се чувства, президентът отговори, че е виждал и ''по-лоши неща''. "Има хора, които не са щастливи. Всеки трябва да е свободен да изразява себе си. Страната трябва да върви напред", заяви Макрон.

Протестиращ дори си позволи да хвърли яйце по Макрон. 

В елзаския град Мутерсхолц пък бе посрещнат от протестиращи, въоръжени с тенджери и тигани. На това президентът отговори: "Тенджерите няма да позволят на Франция да върви напред. Реалността в цялата страна не е само хора, които вдигат шум с тигани или мрънкат".

Президентът направи много малко публични изяви, за да говори с избирателите си през трите месеца след обявяването на изключително непопулярната пенсионна реформа, чиято водеща мярка е повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Политически опоненти и профсъюзи призоваха протестиращите да продължат кампанията си срещу закона и призоваха за нов ден на масов протест на 1 май.

Последвайте ни и в google news бутон