Медия без
политическа реклама

Пребиха съпредседател на сдружение на българите в РСМ

Нападателите са го обиждали с думите „мръсен българин”

13 Юни 2023Обновена
Pixabay

Съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония „Шемето” Бекир Кадриески е бил пребит от непознат в град Струга. Нападението е станало миналата вечер, потвърди пред NOVA самият Кадриески. Шемето е прякор на Яне Сандански. 

Мъжът разказа, че бил съборен на земята и ритан. Получил е удари с ръце. Кадриески обясни, че по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите „мръсен българин”.

Кадриески е гражданин на Република Северна Македония. Той няма български паспорт, но декларира, че е с българско самосъзнание.

От Министерството на външните работи потвърдиха постъпила информация за извършено днес нападение срещу председателя на сдружение местни българи в Северна Македония - „Шемето“ от Струга. По предварителни данни на пострадалия е оказана медицинска помощ и той е настанен в местно болнично заведение.

Служител на българското генерално консулство в Битоля беше изпратен и вече се намира в Струга. Към момента се изясняват фактите около случая и дали той е резултат на престъпление от омраза.

"Сега" припомня, че в края на миналата година секретарят на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков също беше пребит. По случая беше задържан 24-годишният Илия Спасески.

Илия Спасески, който нападна и преби българина Християн Пендиков в Северна Македония, остава за 30 дни в ареста, реши съдът в Охрид по искане на прокуратурата, съобщава БГНЕС. годишният мъж е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата