Медия без
политическа реклама

Полша призна, че използва шпионски софтуер за борба с престъпността

07 Яну. 2022
Pixabay

Влиятелният лидер на управляващата партия в Полша призна, че страната е закупила израелският шпионски софтуер ''Пегас'', но отхвърли твърденията, че той е бил използван срещу опозицията, предаде БГНЕС, позовавайки се на пресата в Полша.

Твърденията за използването на софтуера "Пегас" разтърсиха Полша през последните седмици в скандал, който предизвика сравнения с разследването "Уотъргейт", довело до оставката на президента на САЩ Ричард Никсън през 1974 г.

"Щеше да е лошо, ако полските служби не разполагаха с такъв тип инструмент", заяви Ярослав Качински, който оглавява партията "Право и справедливост'' и е също така вицепремиер, пред седмичника "Sieci". Запитан за твърденията, че Полша е използвала софтуера "Пегас" за подслушване на опоненти на правителството, Качински заяви, че програмата се "използва от службите, борещи се с престъпността и корупцията в много страни". В интервюто, чийто пълен текст ще бъде публикуван в понеделник, Качински подчертава, че всяко използване на подобни методи "винаги е под контрола на съда и прокуратурата". "В Полша системата за наблюдение на подобни дейности е една от най-строгите в Европа", каза той, без да уточнява. Вицепремиерът отхвърли обвиненията на опозицията като "много шум за нищо".

NSO Group, израелският собственик на ''Пегас'', заяви по-рано пред АФП, че той е продаден "само на легитимни правоприлагащи органи, които използват тези системи по силата на съдебни заповеди за борба с престъпници, терористи и корупция". 

''Сега'' припомня:

Шпионският софтуер "Пегас", който е в основата на грандиозно подслушване на мобилни устройства в цял свят, е създаден в България, Кипър и Израел. Това стана ясно от отговор на собственика му „Пегас“ NSO Group до "Гардиън".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?