Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ санкционираха компанията, създала шпионския софтуер „Пегас“

04 Ноем. 2021
Pixabay

Американското правителство постави в черния си търговски списък израелската компания NSO Group, създала шпионския софтуер "Пегас", съобщи БНТ.

Смята се че малуерът, с който се заразяват мобилни телефони, се използва от авторитарни режими за следене на правозащитници, журналисти, адвокати, учени, бизнесмени и служители на посолства. 

В черния списък на Вашингтон са добавени и по една компания от Русия и Сингапур. Наказаната израелската фирма обяви, че е смаяна от решението и подчерта, че технологията й е допринесла за американската национална сигурност чрез възпиране на тероризъм и закононарушения.

Производителят твърди, че продава само на специални служби и военни в страни, които съблюдават човешките права. Позицията на разработчика е "обвинявайте потребителите, не нас".

Шпионският софтуер "Пегас", който е в основата на грандиозно подслушване на мобилни устройства в цял свят, е създаден в България, Кипър и Израел. Това стана ясно от отговор на собственика му „Пегас“ NSO Group до "Гардиън".

 

Както вестник ''Гардиън'' обеща, някои от имената на мишените на софтуера ''Пегас'' вече станаха ясни. Мобилните телефони на френския президент Еманюел Макрон и 15 членове на френското правителство вероятно са били подслушвани от страна на Мароко със софтуера 2019 г.

 

Още по темата