Quantcast
Израелските власти влязоха в офисите на NSO Group | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Израелските власти влязоха в офисите на NSO Group

2 513
 Pixabay

Израелските власти започнаха проверка на офисите на компанията NSO Group в отговор на разследването на проекта ''Пегас'' за злоупотреби с шпионския софтуер на компанията от няколко правителствени клиенти, предаде вестник ''Гаридън''.

Длъжностни лица от министерството на отбраната влязоха в сградата на компанията близо до Тел Авив по същото време, когато министърът на отбраната Бени Ганц пристигна на посещение в Париж, за да обсъди разкритията относно ''Пегас'' с френския си колега. Президентът Еманюел Макрон е една от най - известните политически фигури, чиито телефонни номера се появяват в изтеклата база данни от 50 хил. номера, за които се смята, че са избрани като кандидати за евентуално наблюдение от клиенти на NSO.

Първите съобщения в медиите описаха влизането на органите на реда в офисите на NSO като нахлуване, но в изявление на компанията се казва, че властите са ''посетили'', а не нахлули в помещенията. В изявлението се казва още, че посещението е било предварително уговорено и че компанията работи при пълна прозрачност с израелските власти.

Тъй като подробности около мащабите на разкритията се появяват всеки ден, съвсем очаквано и дипломатическият натиск върху Израел расте. Засегнатите в скандала страни искат обяснение за отношенията между NSO и държавата под управлението на бившия премиер Бенямин Нетаняху. По-задълбочено разследване установи, че през 2017 г. израелското правителство е дало на NSO изричното разрешение да се опита да продаде софтуера на Саудитска Арабия в сделка за най - малко 55 милиона долара.

Сега припомня:

 Миналата седмица световните медии съобщиха, че журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати от цял свят са били шпионирани от израелския софтуер, продаван на авторитарни правителства и това е показало разследване на ''Вашингтон пост'', ''Гардиън'', ''Монд'' и още 14 медии. 

Ключови думи:

NSO Group, Пегас

Още

Френското разузнаване потвърди за подслушвани с "Пегас" журналисти

02.08.2021

1368
Бени Ганц заминава за Франция заради скандала ''Пегас''

27.07.2021

476
Макрон поиска от Израел щателно разследване на "Пегас"

25.07.2021

486