Quantcast
Недоволни вложители щурмуваха банки в Ливан | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Недоволни вложители щурмуваха банки в Ливан

476
 БГНЕС
Полицай охранява повреден банкомат в Бейрут.

Ядосани вложители са щурмували няколко банки в Ливан във вторник. Причината са лимитите за теглене, които бяха наложени в страната на фона на финансов срив.

Тъй като осакатяващата икономическа криза в Ливан продължава да се влошава, банките наложиха ограничения върху тегленето на пари в брой. Три четвърти от населението живее в бедност в икономическа криза, която Световната банка описва като една от най-тежките. Междувременно, ливанската лира загуби 90% от стойността си спрямо тази на долара, което затруднява милиони в цялата страна да се справят с рязко покачващите се цени.

Пенсионираният полицай Али ал-Сахли е нахлул в клон на банка BLC и е поискал спестяванията си на стойност 24 000 долара, които да прехвърли на сина си, който дължи наем и такси за обучение в Украйна. ''Дайте парите, преди един от вас да е умрял'', казал ал-Сахли, докато размахвал пистолет.

Според протестната група Depositors’ Outcry, ал-Сахли предложил да продаде бъбрека си, за да финансира разходите на сина си, след като банката в продължение на месеци не му давала достъп до спестяванията. Тъй като синът на ал-Сахли дължал наем и такси за обучение, пенсионираният полицай се обърнал към групата за помощ.

В южния град Тир Али Ходрой нахлул в клон на банка Byblos, за да иска около 40 000 долара от спестяванията си, с които да плати заеми. Той нахлул с пистолет и стрелял предупредително. Ходрой получил ливански лири на стойност около 9 000 долара след преговори с посредничеството на ръководителя на групата за защита на вложителите. Хасан Могние, ръководител на Асоциацията на вложителите в Ливан, каза пред ''Асошиейтед прес'', че семейството на Ходрой е прибрало парите, преди той да се предаде на полицията.

А в Триполи служители на електроснабдителната компания Qadisha са нахлули в местен клон на First National Bank, протестирайки срещу удържането на такси от забавените им плащания. 

Някои протестни групи, включително Depositors’ Outcry, подкрепят действията на протестиращите. Широката общественост похвали гневните вложители, а някои дори са възприемани като герои, най-вече Сали Хафез, която нахлу в банков клон в Бейрут с фалшив пистолет и туба бензин, за да вземе около 13 000 долара за финансиране на лечението на 23-годишната си сестра.

Ключови думи:

Ливан, банки, протести

Още

Банки хванаха 104 финансови мулета тази година

07.12.2022

МИЛА КИСЬОВА

3490
Протестиращи щурмуваха сградата на правителството в Монголия

05.12.2022

Обновена

4955
"Индипендънт": Вълната от протести в Китай е предреволюционна

01.12.2022

2758