Медия без
политическа реклама

На диамантения си юбилей НАТО се разтревожи да не загуби САЩ

Мария Габриел определи присъединяването на България към алианса като благородна цел

04 Апр. 2024
Мария Габриел е първата, която определи НАТО като благородна цел за България
Стопкадър от екрана
Мария Габриел е първата, която определи НАТО като благородна цел за България

Министрите на външните работи от 32-те страни членки на НАТО отбелязват днес 75-ата годишнина на алианса с патетични речи, в които се прокрадва тревога, че САЩ могат да се отдръпнат при евентуално връщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Честванията се провеждат в момент, когато след десетилетия на "мозъчна смърт" (по думите на френския президент Еманюел Макрон) НАТО отново е в центъра на вниманието на лидерите и на бюджетите.

Най-голямата заплаха идва отвътре. По ирония на съдбата, точно когато европейците са убедени както никога досега във важността на НАТО, сянката, хвърлена от Доналд Тръмп, поставя под съмнение ангажимента на Америка както никога досега.

В речта си, за юбилея генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни на американците (особено на републиканците), че те също се нуждаят от съюзници. Той отбеляза, че единственият път, когато клаузата за колективна отбрана по член 5 бе задействана, стана след атентатите от 11 септември в знак на солидарност със САЩ. Столтенберг подчерта, че "с НАТО САЩ имат повече приятели и съюзници от всяка друга велика сила". "Не вярвам в самотата нито на САЩ, нито на Европа", заключи той.

Българската вицепремиерка и външна министърка в оставка Мария Габриел заяви, цитирана от БТА, че "присъединяването на България към НАТО преди 20 години беше не само външнополитическа, а благородна цел, защото на първо място то е приобщаване към ценностите на демокрацията, свободата и мира." Пред журналисти тя каза, че за последен път се явява в Брюксел като член на правителството и добави, че няма покана да участва в служебното правителство, нито посочи дали ще остане в националната политика след предстоящите избори. По нейните думи засега не се забелязва опасност от отстъпление от постиженията на правителството. Тя изрази очакване за запазване на външните приоритети на нашата страна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТО

Още по темата