facebook
twitter

Чужбина

Милиони в над 800 селища се задъхват от пожарите в Русия

Специалистите определят огнената стихия като екологична катастрофа с глобален мащаб
444
 https://www.dw.com/ru
В град Чита хората и животните дишат трудно, подобна е ситуацията и в много други населени места в Иркутска област.

Площта на пожарите в Сибир продължава да расте и в момента е около 4.3 милиона хектара, съобщи "Дойче веле", цитирайки руския клон на природозащитната организация "Грийнпийс". Шефът на противопожарния отдел на руския офис на "Грийнпийс" Григорий Куксин съобщи, че се гасят около 160-170 хиляди хектара, останалите пожари са оставени да горят произволно. Той се позовава на официални статистически данни на горските стопанства. Според някои руски медии димът вече е покрил 600 населени места, според други дори 800, където живеят милиони хора. Изданието Newslab.ru съобщи, че в Красноярския край се е наложило на някои от дежурните спасителни екипи да се доставя кислород, за да могат да изпълняват задълженията си.

В същото време петицията с призив да се вземат мерки срещу стихията вече са подписали около 1.2 милиона души. "Хората и животните дишат трудно, застрашени са многобройни горски села, унищожават се много животни и растения", пишат авторите на петицията. "Ситуацията е безнадеждно занемарена, надяваме се само на дъждовете", коментира Куксин, като предупреждава, че първите дъждове през август няма да угасят пожарите, а могат само да ги ограничат. Причина са безконтролното им разрастване е закъснялата реакция. Голямата част от пожарите горяха повече от месец, преди да се вземат мерки, а някои са още от май. Властите обясняваха тогава, че е икономически неизгодно да се гасят. Едва след като скандалът стана световен и с темата се ангажираха множество медии и популярни личности, руският президент Владимир Путин нареди армията да бъде изпратена за борба срещу стихията.

Димът вече обхвана територии на запад до Урал, а на изток до бреговете на Аляска. Специалистите определят мащабите на огнената стихия като екологична катастрофа с глобален мащаб. Същевременно Москва не прие предложенията за международна помощ при борбата със стихията. По-рано руските власти посочиха като основна причина за пожарите подпалвачите.

В същото време лидерът на германските консерватори Анегрет Крамп-Каренбауер призова за задълбочен преглед на данъчната система на страната, за да може по-добре да се приведе в съответствие най-голямата икономика в Европа с нейните екологични цели, съобщи "Политико". "Необходимо е борбата срещу изменението на климата да бъде в центъра на дневния ред на правителството", заяви Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия и водещ кандидат за наследник на Ангела Меркел като канцлер, в писмо до в. "Велт ам зонтаг".  „Германия трябва да предложи както на частния бизнес, така и на редовните граждани допълнителни стимули за подпомагане на намаляването на въглеродните емисии, като например субсидии за разработването на горива, благоприятни за климата, и за подобряване на енергийната ефективност на сградите”, се казва в статията.

 

 РАЗКРИТИЯ

Жертвите на експлозията в Архангелск са седем души, а не пет, като властите премълчават информация, съобщи в. "Новая газета". Тя уточнява, че се е взривила ракета "Буревестник", макар че властите укриват истината и разпространиха невярна информация, че става дума за изпитание на двигател с течно гориво. Появиха се неофициални информации, че пострадалите са облъчени с много високи дози радиация. Според източник на Newsader от болница в Архангелск, където са били приети трима от пациентите, те са облъчени с 60 пъти по-висока доза от пределно допустимата. Русия връчи посмъртни награди и похвали като „национални герои” петима ядрени учени, загинали при мистериозна експлозия в морето по време на изпитание на ракетни двигатели. Базирани в САЩ ядрени експерти заявиха, че подозират, че експлозията е станала по време на изпитанията на ядрена ракета, лансирана от руския президент Владимир Путин миналата година. "Изпитателите са национални герои", заяви Валентин Костюков, ръководител на ядрен център, който е част от руската ядрена агенция "Росатом".

Все още няма коментари

Още

Играч на "Байерн" наруши карантина и катастрофира

02.04.2020

373 1
НАТО предупреди за евентуална криза на сигурността

01.04.2020

2467 29
Русия остро осъди членството на Македония в НАТО

01.04.2020

4416 99

Влез или се регистрирай за да коментираш

×