Медия без
политическа реклама

Марио Драги подаде оставка под аплодисменти в парламента

Италия отива на избори наесен без яснота дали ще направи стабилно правителство

21 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Марио Драги си тръгна, въпреки че депутатите го харесваха като премиер

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, съобщи канцеларията на президента Серджо Матарела. Президентът Матарела помоли Драги да изпълнява ролята на служебен премиер, се казва още в изявлението. Малко след това ползващият се с голяма популярнност премиер повтори и в Камарата на депутатите, че си тръгва, и получи аплодисментите н а депутати от различни политически групи.

Италианският парадокс е, че проблемът не е в премиера, а в управляващата коалиция, където три партии вече не се понасят. Това са "Пет звезди" на Джузепе Конте, "Напред, Италия" на Силвио Берлускони и "Лига" на Матео Салвини. 

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като "Пет звезди" - не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството бе в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция - Движение "Пет звезди", както и дясноцентристките "Напред Италия" и "Лига" - не гласуваха.

Според повечето италиански вестници Матарела няма намерение да се консултира с парламентарните партии за изход от политическата криза и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предсрочни избори. В този случай изборите ще се проведат през есента - посочва се, че възможната дата е 2 октомври.

Ключови думи:

Марио Драги, оставка

Още по темата