Медия без
политическа реклама

Лондон призна, че ще може да поиска отлагане на Брекзит

17 Окт. 2019
ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел посетиха вчера завод на "Ербъс" в Тулуза. Двамата разговаряха вчера преди началото на започващия днес в Брюксел Европейски съвет, чиято основна тема ще бъде Брекзит.

Великобритания ще поиска отлагане на Брекзит, ако не бъде постигнато споразумение с ЕС до 19 октомври, както изисква наскоро приета от парламента в Лондон законодателна поправка. Това призна министърът, отговарящ за Брекзит, Стивън Баркли, цитиран от електронното издание "Политико". Досега премиерът Борис Джонсън твърдеше, че няма да се съобрази с разпоредбата и на 31 октомври Великобритания ще напусне ЕС със или без споразумение. Баркли все пак изрази надежда, че ще бъде постигната договорка, тъй като от уикенда Брюксел и Лондон водят изключително интензивни преговори. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се надяваше да бъде постигната следка, която днес да бъде представена на лидерите на страните членки в Брюксел. Те се събират на Европейски съвет, чиято основна тема ще е Брекзит. До редакционното приключаве на броя нямаше съобщение за постигнато споразумение.

Електронното издание "ИЮ Обзървър" писа вчера, че Лондон се е съгласил да направи отстъпки и да приеме исканията на ЕС за ирландската граница - основна пречка за постигането на компромис. Брюксел предлага митническа граница в Ирландско море. Това предложение беше отхвърлено от Тереза Мей, докато беше министър-председател. Не е ясно обаче дали подобна договорка, ако бъде постигната, ще получи одобрението на британския парламент.

Още по темата