Медия без
политическа реклама

Лиз Тръс е с най-ниския рейтинг в историята на Великобритания

19 Окт. 2022
Лиз Тръс
БГНЕС
Лиз Тръс

Премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс се възприема положително от едва 10% от британците, докато 80% от анкетираните заявяват, че имат отрицателно мнение за нея, показват резултати от проучване на агенция YouGov, предава БНР.

Така нетният рейтинг на позитивно отношение към нея е на ниво от -70 пункта (спад с 14 пункта спрямо седмица по-рано), като това е най-ниското подобно ниво, отчетено за всеки един британски лидер в цялата история на проучването.

Освен това 62% от пълнолетните британци имат много отрицателно мнение по отношение на настоящия министър-председател.

Що се отнася до други известни политици в Обединеното кралство, нетният рейтинг на благосклонност на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър е на ниво от -5 пункта. Пени Мордант, лидерът на Камарата на общините, се класира най-високо сред топ представители на торите с рейтинг на благосклонност от -17 пункта. Тя е последвана от други консерватори, като бившият министър на финансите Риши Сунак е с отрицателен рейтинг от 21 пункта и бившият министър-председател Борис Джонсън с -36 пункта, докато новият финансов министър Джереми Хънт е с нетен рейтинг от -41 пункта. 

Нетният рейтинг на позитивно отношение към управляващата Консервативна партия като цяло е на -53 пункта, докато към лейбъристите е на +1 пункт.

Според проучването на YouGov, над половината от членовете на Британската консервативна партия смятат, че премиерът Лиз Тръс, също член на торите, трябва да подаде оставка след вълненията, причинени от минибюджета и неговото отменяне. Цели 83% от 520 анкетирани консерватори не одобряват представянето й, докато 55% казват, че тя трябва да се оттегли.

Бившият премиер Борис Джонсън е фаворит за неин заместник на премиерския пост с 32% от гласовете в проучването, следван от съперника на Тръс в надпреварата за премиерския пост Риши Сунак с 23% и министъра на отбраната Бен Уолъс с 10%. Въпреки това, дори ако Тръс се оттегли, 60% от членовете на торите не искат общи избори, а по-скоро "кандидат на единството", избран от консервативните депутати.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата