Quantcast

Медия без
политическа реклама

Либералите ще спънат Вебер и Тимерманс за ЕК

ЕНП и ПЕС загубиха мнозинството си в ЕП и търсят нови съюзи

28 Май 2019
ЕП
Прогнозни резултати за състава на бъдещия ЕП, изготвени от Кантар за ЕП въз основа на данни от страните членки.

Либералите в ЕП (АЛДЕ) се обявиха за балансьор в бъдещия ЕП, след като резултатите от евроизборите разбиха досегашното мнозинство на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) и дадоха да се разбере, че няма да позволят бъдещият председател на Еврокомисията да бъде избран измежду обявените водещи кандидати. ЕНП заложи на Манфред Вебер, а ПЕС - на Франс Тимерманс. АЛДЕ бе подсилена основно от бъдещите евродепутати от партията на френския президент Еманюел Макрон. 

"Ние спечелихме най-много допълнителни мандати в ЕП (около 40) и ще имаме повече от 100 евродепутати. И ЕНП, и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С&Д) загубиха и вече няма да имат мнозинство. Без нашата подкрепа няма да е възможно да се формира стабилна проевропейска коалиция", се посочва в изявление на партията, огласено вчера. Лидерът на АЛДЕ ГИ Верхофстад е сред противниците на системата на водещия кандидат (шпиценкандидат), срещу нея се обяви и Макрон.

Днес евролидерите се събират в Брюксел, за да започнат преговори за разпределение на най-висшите постове в ЕС през следващите пет години. ЕНП и С&Д се очаква заедно да имат 329 места, а досега имаха 401 места. Мнозинството в 751-местната институция се осигурява от 376 мандата, това е минималната подкрепа за избор на бъдещ шеф на ЕК.

Манфред Вебер призова за широк съюз на проевропейски сили със социалисти, либерали и зелени. "Когато погледна данните, не виждам мнозинство срещу либералите, не виждам мнозинство срещу социалистите, не виждам мнозинство срещу Европейската народна партия. Така че това, което бих искал да направим, е да обединим силите си, за да работим заедно отсега нататък", подчерта Вебер. Тимерманс протегна ръка за коалиция с левите и зелените още по време на кампанията, но тя не му осигурява мнозинство. Той отхвърли коалиция само с крайнодесните и призова за "прогресивно" мнозинство на проевропейските сили.

 

Ключови думи:

ЕК, АЛДЕ, ЕНП, ПЕС

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?