Медия без
политическа реклама

Китай плаши със смъртни присъди привърженици на Тайван

22 Юни 2024
Китайският президент Ди Цзинпин
ЕПА/БГНЕС
Китайският президент Ди Цзинпин

Тайванското министерство на отбраната откри 41 китайски военни самолета около острова в рамките на 24 часа. Това съобщение идва само ден, след като Пекин заяви, че "твърдите" привърженици на независимостта на Тайван могат да бъдат наказани със смърт, предават АПФ и БГНЕС.

Китай претендира, че самоуправляващият се демократичен Тайван е част от неговата територия и заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да го постави под контрола на Пекин.

През последните години Китай засили натиска си върху Тайпе и проведе военни учения около острова след встъпването в длъжност на новия тайвански лидер Лай Чинг-те миналия месец.

Министерството на отбраната на Тайпе заяви, че е открило 41 китайски военни самолета и 7 военни кораба, действащи около Тайван през 24-часовия период до 6:00 ч. сутринта.

"32 от самолетите са пресекли средната линия на Тайванския проток", се казва в изявление на министерството, като се има предвид линията, разделяща 180-километровия воден път, който отделя Тайван от Китай.

Министерството добави, че е "наблюдавало ситуацията и е реагирало по съответния начин".

До последното нахлуване се стигна, след като Китай публикува съдебни насоки, които включват смъртно наказание за "особено тежки" случаи на "твърди" поддръжници на тайванската независимост, съобщават държавните медии.

На 25 май Тайван засече 62 китайски военни самолета около острова в рамките на 24 часа, което е най-големият брой за един ден тази година. Китай проведе военни учения след встъпването в длъжност на Лай, когото Пекин смята за "опасен сепаратист".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тайван

Още по темата