Медия без
политическа реклама

Ким Чен Ун демонстрира военната мощ на нацията си напук на САЩ

Северна Корея изстреля балистични ракети в Японско море

17 Яну. 2022
Ким Чен Ун
ЕПА/БГНЕС
Ким Чен Ун

В понеделник Северна Корея е изстреляла две балистични ракети, които са паднали в Японско море. Това е четвъртото изстрелване от Пхенян този месец, каза южнокорейската армия, цитирана от ''Асошиейтед Прес''. 

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег от район в Сунан, местоположението на международното летище на Пхенян, но не каза колко далеч са прелетели. Изстрелването беше засечено и от Япония, където премиерът Фумио Кишида инструктира правителството си да направи всичко възможно, за да събере информация за ракетите, които министърът на отбраната Нобуо Киши каза, че са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония. Бреговата охрана е издала предупреждение за плавателните съдове в японски води.

''Ние категорично осъждаме поредицата от действия на Северна Корея, включително многократните изстрелвания на балистични ракети, които застрашават мира и сигурността на Япония, региона и международната общност'', каза Хирокадзу Мацуно, генерален секретар на японското правителство.

Северна Корея проведе два теста с хиперзвукови ракети на 5 януари и 11 януари, а също и с балистични ракети, изстреляни от влак. В отговор САЩ предложиха на ООН да наложи санкции срещу осем организации и лица, свързани с ракетната програма на КНДР. В изявление, публикувано от Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), говорител на севернокорейското външно министерство определи изстрелванията като "упражняване на правото на самозащита", припомня БГНЕС. "Ако САЩ продължат да заемат конфронтационна позиция, КНДР ще бъде принудена да предприеме по-силни и по-категорични ответни мерки", се казва в изявлението. Хиперзвуковите ракети са включени сред "първостепенните" задачи за разработване на стратегически оръжия в петгодишния план на Северна Корея.

Още по темата