Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испания предаде на САЩ бивш шеф на контраразузнаването на Венецуела

20 Юли 2023
Aрхив EPA/БГНЕС
Уго Карвахал вероятно ще търгува информация срещу по-малка присъда

Испания предаде на САЩ Уго Карвахал - бившия шеф на контраразузнаването на Венецуела и съратник на Уго Чавес. Карвахал се намира вече в САЩ и предстои да бъде изправен пред съда. Американските прокурори обвиняват 63-годишния Карвахал, че като член на наркокартел и шеф на контраразузнаването преди 17 години е координирал доставката на 5 тона кокаин от Венецуела към Мексико. Пратката е била предназначена за САЩ. 

Освен това Карвахал е подозиран в снабдяване на оръжи на колумбийската лява групировка FARC, която много време воюва със законната власт в Колумбия и бе обявена от САЩ за терористична организация. 

Карвахал отрича обвиненията и дълго се съпротивляваше срещу екстрадицията в САЩ. Той ръководи военното контраразузнаване от 2004 до 2011 г. Бил е един от най-влиятелните хора във Венецуела и сред най-приближените на Чавес. 

САЩ го обвиняват за наркотърговия през 2011. През 2014 г. е арестуван по искане на САЩ на о.Аруба, където той работи като генерален консул. Съдът решава, че арестът е незаконен и Карвахал се завръща по времето на Николас Мадуро във Венецуела като герой. Чавес е вече покойник. 

Но 5 г по-късно Карвахал се обръща срещу Мадуро и подкрепя лидера на опозицията Хуан Гуайдо - налага му се да бяга първо в Доминиканската република, а после в Испания. 

По искане на САЩ е арестуван в Испания, но след това съдът го пуска. Втората инстанция потвърждава ареста, но Карвахал е изчезнал. Открит е чак след 2 години. Крил се в жилище в Мадрид, което не напускал през цялото време, дори като излизал да пуши на терасата, слагал перука и изкуствени мустаци. 

Властите в САЩ разчитат, че Карвахал е много осведомен за дейността на венецуелското ръководство и при Чавес, и при Мадуро. Други високопоставени вецуелски чиновници като бившия финансов министър Алехандро Андраде се съгласиха да признаят вина и да разкажат всичко, което знаят, срещу намаляване на присъдата. 

 

Ключови думи:

Уго Карвахал, Венецуела

Още по темата