Медия без
политическа реклама

Иранка получи Нобел за мир заради борбата ѝ за човешките права

Наргис Мохамади излежава 31-годишна присъда

06 Окт. 2023Обновена

Носителката на Нобеловата награда за мир за 2023 г. е Наргис Мохамади заради борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и борбата ѝ за насърчаване на правата на човека и свободата. 

Заместник-председател на Центъра на защитниците на правата на човека, основан от Ширин Ебади, която също е носителка на Нобелова награда през 2003 г., Наргес Мохамади е осъждана и лишавана от свобода многократно през последните 25 години заради кампанията си срещу задължителното забулване на жените и смъртното наказание, припомня БГНЕС.

"Смелата борба на Наргис Мохамади е свързана с огромни лични загуби. Иранският режим я арестува 13 пъти, осъжда я пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик. Мохамади все още е в затвора", заявиха от Нобеловия комитет по време на церемонията в Осло.

Мохамади получава наградата година след смъртата на Махса Амини, момичето от кюрдски произход, което почина, след като нравствената полиция в Техеран я арестува заради предполагаемо нарушаване на религиозните изисквания за женско облекло. Смъртта й предизвика най-масовите протести срещу режимма в Иран.

Иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително 47 деца, при потушаване на протестите, започнали с Махса Амини, съобщи правозащитна група, цитирана от БГНЕС.

Сред тазгодишните кандидати бяха украинският президент Володимир Зеленски, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Комисията трябваше да отличи един от общо 351 кандидата (259 от които са физически лица и 92 организации), а победителят е награден със златен медал, диплом и 11 милиона шведски крони.

Най-малко 28 деца са били убити по време на протестите, обхванали Иран след смъртта на Махса Амини, а стотици други са задържани в затвори за възрастни, съобщиха правозащитни групи в страната и извън нея, предава БГНЕС.

 Наргес Мохамади и трима нейни съкилийници изгориха забрадките си в двора на затвора "Евин" в Техеран, за да отбележат годишнината от смъртта на Махса Амини на 16 септември.

Иран е на 143-то място от общо 146 държави в индекса на Световния икономически форум (СИФ) за равенство между половете, припомня БГНЕС.

Въстанието "Жени, живот, свобода" е жестоко репресирано в Иран. По данни на неправителствената организация Iran Human Rights (IHR) 551 демонстранти, включително 68 деца и 49 жени, са били убити от силите за сигурност, а хиляди други са арестувани.

Наргес Мохамади, която беше арестувана отново през 2021 г., не е виждала децата си, които живеят във Франция със съпруга ѝ, от осем години.

Ако остане зад решетките, Наргес Мохамади няма да може да пътува до норвежката столица, за да получи Нобеловата си награда - грамота и златен медал, придружени от 11 милиона крони (близо 980 000 евро) - на 10 декември.

Наградата за мир на няколко пъти е награждавала активисти, лишени от свобода, включително Алес Беляцки от Беларус миналата година, представен от съпругата си на Нобеловата церемония, и китаеца Лю Сяобо, чийто стол остана символично празен през 2010 г.