Медия без
политическа реклама

Правозащитници от Украйна, Русия и Беларус взеха Нобела за мир

Според Нобеловия комитет наградените представляват гражданското общество в своите страни

07 Окт. 2022Обновена
БГНЕС

Нобеловата награда за мир тази година бе разпределена между беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската правозащитна организация ''Мемориал'' и украинската правозащитна организация ''Център за граждански свободи''. Според Нобеловия комитет наградените ''представляват гражданското общество в своите страни''.

Беларуският активист Алес Беляцки е основател на правозащитната организация "Вясна", която документира и протестира срещу използването на изтезания срещу политически затворници от властите. Като един от инициаторите на движението за демокрация, възникнало в средата на 80-те години на миналия век в Беларус, той е "посветил живота си на насърчаване на демокрацията и мирното развитие в родната си страна", съобщи Нобеловият комитет.

През 2011 г. Беляцки е осъден на четири години и половина затвор по обвинения в избягване на данъчно облагане заради банкови сметка на "Вясна" в Полша и Литва, в които са били вкарани пари, предназначени за защита на политически затворници. Той бе задържан отново през 2020 г. и все още е в затвора без присъда.

''Въпреки тези  лични трудности, Беляцки не отстъпи и сантиметър в борбата си за правата на човека и демокрацията в Беларус", каза комисията.

Руската правозащитна организация ''Мемориал'' е създадена през 1987 г. и първоначално е ръководена от известния съветски дисидент лауреат на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров. Целта на организацията е разкриването на истинския мащаб на репресиите, извършени при Йосиф Сталин между 1929 и 1953 г. През този период се смята, че десетки милиони хора са загинали в лагерите за принудителен труд ГУЛАГ. Повече от 30 години ''Мемориал'' работи за разкриване на съдбите на жертвите на съветските политически репресии. Разкриват се и нарушенията на човешките права в днешна Русия.

През 2014 г. организацията е добавена към списъка на "чуждестранните агенти" в Русия, а в началото на тази година беше окончателно закрита. Иронично е, че организацията, която разследва съдбата на обявените за чуждестранни агенти, в крайна сметка се оказа със същия етикет, пише Би Би Си.

Претекст за закриването на организацията е, че е пропуснала да маркира някои от публикациите си в социалните мрежи като публикувани от ''чуждестранен агент'', което е задължено в Русия. Обвинението е формално извинение за закриване на организация, която изрича неудобни истини.

От "Мемориал" веднага коментираха новината за Нобеловата награда. "На първо място, тази награда беше получена благодарение на застъпничеството за правата на човека на нашите украински и беларуски партньори - Центърът за граждански свободи и "Вясна", и застъпничеството за правата на човека на "Мемориал". Бяхме възнаградени, когато ни ликвидираха", коментира Александър Черкасов, председател на "Мемориал". Днес, в деня на връчването на Нобеловата награда на центъра, Тверският съд на Москва по иск на Генералната прокуратура лишава правозащитната организация от помещения в столицата.

 

Московски съд разпореди закриването на подразделението на групата "Мемориал", което води кампании срещу съвременни нарушения на правата в Русия, ден след като Върховният съд обяви централната структура на организацията за незаконна, предизвиквайки международен протест.

Центърът за граждански свободи е основан в Киев през 2007 г. с цел да подкрепя правата на човека и демокрацията в Украйна. За да развие Украйна като правова държава, организацията активно се застъпва за присъединяването на страната към Международния наказателен съд.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Центърът за граждански свободи се ангажира с  идентифициране и документиране на руски военни престъпления срещу украинското цивилно население. В сътрудничество с международни партньори центърът играе важна роля в търсенето на отговорност на виновните за престъпленията им.

Украинският президент Володимир Зеленски беше начело на списъка на много букмейкъри като фаворит за спечелване на Нобеловата награда за мир. Други посочиха населението на Украйна, Върховният комисариат на ООН за бежанците, който помага на хората, разселени заради войната, руският опозиционер Алексей Навални и лидерът в изгнание на опозицията в Беларус Светлана Тихановска.

Още по темата