Медия без
политическа реклама

Иран не пусна носителката на Нобел за мир да вземе наградата си

Наргес Мохамади беше удостоена с Нобелова награда през октомври "заради борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран"

10 Дек. 2023
БГНЕС
Али и Киана Рахмани, деца на Наргес Мохамади.

Нобеловата награда за мир за тази година беше връчена на церемонии в Норвегия. Лауреатката Наргес Мохамади не можа да получи наградата си лично, защото се намира в затвор в Иран, предава БНР. Тя беше отличена за правозащитната си дейност, насочена към жените. Отличието беше връчено в Осло на двете ѝ деца. Те прочетоха послание от майка си, в което 51-годишната правозащитничка заявява, че иранският народ ще преодолее авторитаризма, наложен от правителство, което е загубило легитимност и обществена подкрепа.

Нобеловите награди за литература, медицина, физика, химия и икономика ще бъдат връчени от шведския крал  Карл XVI Густаф в Стокхолм.

Всяка награда е съпроводена от парично възнаграждение от 11 милиона шведски крони или около един милион американски долара. По традиция отличията се връчват на годишнината от смъртта на основателя на наградите Алфред Нобел.

Мохамади започна нова гладна стачка от затворническата си килия в Иран по време на връчването на наградата, съобщи семейството й в събота, предава БГНЕС. Съпругът на 51-годишната активистка Таги Рахмани обясни, че стачката е жест на солидарност с бахайското религиозно малцинство, чиито две водещи фигури също са в гладна стачка. Най-голямото религиозно малцинство в Иран, бахайската общност, е обект на дискриминация в много сфери на обществото, според нейни представители.

Мохамади беше удостоена с Нобелова награда през октомври "заради борбата й срещу потисничеството на жените в Иран". Арестувана 13 пъти, осъдена пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик и отново затворена от 2021 г. насам, Мохамади е прекарала голяма част от последните две десетилетия в и извън затвора и в продължение на осем години не е виждала децата си, които сега се намират във Франция. Наргес Мохамади е една от жените, оглавяващи движението ''Жена, живот, свобода'', което включва продължили месеци протести в Иран, предизвикани от смъртта през септември 2022 г. в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за предполагаемо нарушаване на правилата за обличане на жените. 

Иран забрани на семейството на Махса Амини да пътува до Франция, за да получи най-голямата награда на ЕС за правата на човека, която се връчва по същото време с Нобеловата награда, пише в. ''Гардиън''.

Още по темата