Медия без
политическа реклама

Наградата "Сахаров" отива при борците за права на жените в Иран

Европейският парламент огласи най-престижното си отличие в областта на човешките права

19 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Портретът на Махса Амини вдъхновява иранките да излизат на демонстрации за права на жените

Европейският парламент удостои днес с наградата "Сахаров" за принос в областта на правата на човека Махса Амини и движението на жените в Иран, предадоха Франс прес и БТА.

Амини е отличена посмъртно. Младата иранка от кюрдски произход почина, след като бе задържана от нравствената полиция в столицата Техеран през септември миналата година. Смъртта ѝ отприщи вълна от безпрецедентни протести срещу управляващите в страната духовници.

Наградата "Сахаров" е най-престижното отличие в ЕС в областта на правата на човека.

По-рано този месец хвърлената в затвора иранска правозащитничка Наргес Мохамади бе удостоена с Нобеловата награда за мир за 2023 г.

"Бруталното убийство на Джина Махса Амини" на 16 септември миналата година – три дни след като е била арестувана от нравствената полиция заради неправилно носене на хиджаб, "беше повратен момент", заяви председателката на ЕП Роберта Мецола, цитирана от АП. "Това възпламени едно движение, ръководено от жени, което влезе в историята. Лозунгът "Жени, живот, свобода" стана призив за протест към тези, които застават зад равенството, достойнството и свободата в Иран", допълни Мецола. 

Призът, който носи името на съветския дисидент Андрей Сахаров, е учреден през 1988 г. и се присъжда на личности или организации, които защитават човешките права и основните свободи. 

Сред другите финалисти за европейското отличие тази година са Вилма Нунес де Ескорсия и католическият епископ Роландо Алварес –  емблематични фигури в борбата за защита на човешките права в Никарагуа, както и три жени – от Полша, Салвадор и САЩ, отдали се на каузата за "свободни, безопасни и законни аборти".

Ключови думи:

Махса Амини, Сахаров

Още по темата