Медия без
политическа реклама

Иран раздаде първи присъди заради отравянето на над 5000 момичета

Случаят предизвика вълна от гняв и искания за действия от страна на властите

07 Март 2023
Засегнати са деца в 25 от общо 31 провинции в страната и около 230 училища.
Pixabay
Засегнати са деца в 25 от общо 31 провинции в страната и около 230 училища.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Иран съобщи за първи арести в рамките на разследването на поредицата от мистериозни отравяния на ученички, които обхванаха страната през последните няколко месеца, предава БГНЕС.

"Въз основа на разузнавателните и изследователски мерки на разузнавателните служби в пет провинции бяха арестувани редица хора и съответните служби провеждат пълно разследване", заяви Маджид Мирахмади пред държавната телевизия.

От края на ноември десетки училища бяха засегнати от отравяния, като ученичките получиха различни симптоми - от задух до гадене и световъртеж, след като съобщиха за "неприятни" миризми в училищните помещения. Някои от тях са били лекувани в болница.

"Засегнати са 25 (от общо 31) провинции и около 230 училища, а повече от 5000 ученички и момчета са отровени", заяви в понеделник пред информационната агенция ISNA Мохамед-Хасан Асафари, член на парламентарната комисия за установяване на фактите. "Провеждат се различни тестове, за да се установи видът и причината за отравянията. Досега не е получена конкретна информация относно вида на използваната отрова".

Мистериозните отравяния предизвикаха вълна от гняв и искания за действия от страна на властите. Те също така предизвикаха международна загриженост и призиви от страна на Запада за независимо разследване, още повече че първите случаи бяха регистрирани скоро след началото на общонационалните протести срещу смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста ѝ за предполагаемо нарушаване на строгия ирански кодекс за обличане на жените. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата