Медия без
политическа реклама

Двама журналисти получиха Нобеловата награда за мир

Руската независима журналистика ликува по повод наградата за Дмитрий Муратов

08 Окт. 2021Обновена
Twitter/The Nobel prize

Нобеловата награда за мир за 2021 г. беше присъдена на журналистите и активисти за свобода на словото Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия.

Председателят на комитета Берит Райс-Андерсен съобщи, че наградата им е връчена заради ''техните усилия да защитят свободата на словото, което е предпоставка за демокрация и траен мир. Свободната, независима и базирана на факти журналистика служи за защита от злоупотреба с власт, лъжи и военна пропаганда. Без свобода на изразяване и свобода на печата ще бъде трудно да се насърчи братството между нациите, разоръжаването и по-добрият световен ред''.

Родената на Филипините Мария Реса е журналистка и писателка, съосновател и главен изпълнителен директор на водещия филипински новинарски сайт Rappler. Реса съсредоточава вниманието си върху оспорваната и смъртоносна кампания на режима на президента Родриго Дутерте срещу наркотрафика. Той неведнъж е заявявал, че е готов да бъде обвинен за убийството на хиляди филипинци в подетата от него война срещу дрогата.

Близо две десетилетия Реса е била кореспондент в Югоизточна Азия за Си Ен Ен. През 2012 г. е арестувана и съдена от властите във Филипините по обвинение в публкуване на критични публикации срещу властта. През 2018 г. заради критики, отправени към президента Дутерте, лицензът на Rappler е отнет, а през 2020 г. Реса осъдена на 6 години затвор за клевета, съгласно оспорван филипински закон срещу киберпрестъпността. Ходът е широко осъждан от правозащитни групи и журналисти като атака срещу свободата на словото. 

Дмитрий Муратов е руски журналист, главен редактор на вестник ''Новая газета''. В същия вестник работеше и убитата преди 15 години на 7 октомври журналистка Анна Политковская. Според Комитета за защита на журналистите това е ''единственият наистина критичен вестник с национално влияние в Русия днес. През 1993 г. той бе един от основателите на независимото издание "Новая газета". Журналистиката, основана на факти и професионална добросъвестност, превърна "Новая газета" във важен източник на информация за руското общество, рядко споменавана в другите медии. От основаването на вестника са убити шестима негови сътрудници. Независимо от убийствата и заплахите Муратов не променя редакционната политика. Последователно отстоява правата на журналистите"
В отговор на новината, Муратов написа в Телеграм: ''Смея се. Изобщо не го очаквах Тук е лудница. Видях обаждане от Норвегия, но си помислих, че е някакво нежелано обаждане. Ето какво ще кажа: ние ще продължим да представляваме руската журналистика, която сега се потиска. Това е всичко. Ще се опитаме да помогнем на хора, които в момента са определени за ''чужди агенти'' - атакувани и изгонени от страната''. Муратов, мощен критик на Кремъл, бе публично поздравен от говорителя на Путин Дмитрий Песков " като смел и убеден в принципите си журналист". Що се отнася до наградата, Муратов заяви, че част от парите ще преведе във фондацията "Кръг на доброто", която помага на деца с тежки редки заболявания. Той посвети наградата на своите загинали колеги.