Медия без
политическа реклама

Хърватия първа въвежда европейски карти за хора с увреждания

Те ще са валидни във всички държави от Евросъюза

31 Яну. 2024
Pixabay
Новите карти за хора с увреждания ще важат на територията на целия Европейски съюз

Хърватия е започнала процеса по издаване на европейски карти за хора с увреждания и европейски карти за паркиране за инвалиди, в рамките на предложение на Европейската комисия, съобщава БТА.

Така тя става първата държава в Европейския съюз, която внедрява тези карти. Инициативата е в изпълнение на ангажимента, поет от Еврокомисията в Стратегията на ЕС за правата на хората с увреждания за периода 2021-2030 г.

Картите ще служат като доказателство за статут на лице с увреждане във всички страни членки на ЕС и ще осигуряват на притежателите им равен достъп до специални условия и преференциално третиране навсякъде в Евросъюза.

Специалните условия се прилагат при използване на обществения транспорт, участие в културни прояви и посещения на музеи, развлекателни и спортни центрове, увеселителни паркове и др. Специалните условия може да включват свободен вход, намалени цени, приоритетен достъп, личен асистент, помощни средства за подпомагане на двигателната способност.

Европейската карта за паркиране на хора с увреждания пък ще гарантира използването на паркоместа и съоръжения, запазени за хора с увреждания, във всички страни на ЕС. Тя ще замени националните карти за преференциално паркиране.

Още по темата