Медия без
политическа реклама

Хиляди протестираха срещу правителството на Орбан

27 Март 2024
Орбан бе наречен "ръководител на мафиотска държава"
ЕПА/БГНЕС
Орбан бе наречен "ръководител на мафиотска държава"

Хиляди унгарци снощи протестираха в Будапеща срещу правителството на десния популистки премиер Виктор Орбан, предаде ДПА, съобщи БТА. 

Протестът бе предизвикан от обвинения във вземане на подкупи и корупция, отправени срещу членове на правителството в Унгария.

Демонстрацията беше организирана от Петер Мадяр – бившият съпруг на бившата министърка на правосъдието Юдит Варга. Мадяр нарича Орбан "ръководител на мафиотската държава".

Неотдавна Мадяр публикува тайно записан личен разговор с бившата си съпруга, за който се твърди, че доказва, че правителството на Орбан се е опитало да прикрие връзките със случай на корупционни действия на началника на канцеларията на Орбан Антал Роган.

Бивш вътрешен човек в унгарското правителство, превърнал се в негов критик, днес публикува аудиозапис, който според него доказва, че висши служители са заговорничили, за да прикрият корупция – най-новото развитие на скандала, разклатил позициите на премиера Виктор Орбан

Главният прокурор на страната разследва случая от 2021 г. Твърди се, че секретар от министерството на правосъдието, ръководено по това време от Варга, е приел големи подкупи.

Варга е смятана за близък политически съюзник на Орбан, отбелязва ДПА. Тя беше министърка на правосъдието до юни 2023 г., когато подаде оставка, за да застане начело на листата на партията си за предстоящите европейски избори. Варга подаде оставка и от този пост в началото на тази година след свързан с педофилия скандал.

Варга обвинява бившия си съпруг, че умишлено е провокирал нейните компрометиращи изявления.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата