Медия без
политическа реклама

Хиляди норвежци бяха евакуирани след скъсване на язовирна стена

Бурята Ханс причини наводнения, затвори пътища и разруши много сгради

09 Авг. 2023
Голям участък от язовирната стена на "Браскерайдфос" се срути
ЕПА/БГНЕС
Голям участък от язовирната стена на "Браскерайдфос" се срути

Язовирна стена на най-дългата река в Норвегия - Глома, се срути и заради огромните водни маси, които рукнаха бяха евакуирани хиляди жители на района.

Тежкият инцидент беше предшестван от дни на тежки наводнения. Бурята Ханс разтърси части от Скандинавия и Балтика, като причини преливане на реки, повреди пътища, а паднали клони нараниха хора.

Язовирът "Браскерайдфос", построен преди 45 години, не можа да отвори шлюзовете си, след като контролната му зала се наводни. Преди това полицията обмисляше да взриви един от шлюзовете, за да помогне за облекчаване на ситуацията, но в крайна сметка се отказа, защото щеше да е трудно да остане под контрол.

И в района на язовира и из други части на Норвегия бяха евакуирани хиляди хора заради придошлите реки, достигнали до най-високите си нива от 50 години. Много домове и предприятия бяха се оказаха под вода или бяха отнесени от свлачища. В обширни части от Южна Норвегия основните пътища бяха затворени, а влаковете - спрени.

Правителството обяви, че е изпратило хеликоптери, за да помогне на службите за спешна помощ да окажат помощ на хората, блокирани от наводненията. Властите предупредиха за нови наводнения през следващите дни, докато водата настъпва към по-ниско разположените крайбрежни райони.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

наводнение, Норвегия

Още по темата