Медия без
политическа реклама

Хага свика конференция за съдене на руските военнопрестъпници

Обмисля се специален трибунал, който да постанови наказания за агресията и нанесените щети

02 Апр. 2024Обновена
Русия постави небивал казус пред международното наказателно право
Pixabay
Русия постави небивал казус пред международното наказателно право

Повече от две години след началото на руската война на агресия срещу Украйна европейски министри и международни следователи днес обсъждат в Хага напредъка в съдебното преследване на военни престъпления, предадоха ДПА и БТА.

Украйна, нейните съюзници и Европейската комисия искат да гарантират, че заподозрените във военни престъпления ще бъдат изправени пред съда.

Ще бъде поставен и въпросът как Русия може да бъде преследвана за престъплението агресия. За тази цел може да бъде създаден специален трибунал. На конференцията ще бъдат регистрирани и първите искове за обезщетение от страна на жертвите.

Домакин на конференцията е Нидерландия. Сред участниците ще бъдат представители на Европейската комисия, Украйна и западните съюзници, както и на Международния наказателен съд и европейския съдебен орган Евроюст.

Малко след началото на войната няколко страни се съгласиха да сътрудничат на Украйна и на международните съдебни органи в разследванията.

Освен от украинските съдебни органи разследването се води и от Международния наказателен съд със седалище в Хага. Главният прокурор Карим Хан вече е издал четири международни заповеди за арест на високопоставени руснаци, включително на президента Владимир Путин, по обвинения във военни престъпления.

Конференцията е организирана съвместно от Украйна, Нидерландия и Европейската комисия. Сред участниците са прокурорът на Международния наказателен съд, генералният секретар на Съвета на Европа, председателят на Евроюст, представители на Международния регистър на щетите, причинени от агресията на Руската федерация срещу Украйна (RD4U), и на Международния център за наказателно преследване на престъплението агресия срещу Украйна (ICPA).

В края на конференцията ще бъде приета политическа декларация.

СИЛАТА НА ПРАВОСЪДИЕТО

"Правосъдието е верният път, от който може да започне движението към сигурен мир. Оръжията дават физическа защита, но справедливостта е тази, която възстановява чувството за сигурност на живота, който е бил защитаван със силата на оръжията. А справедливостта също така връща усещането за предвидимост във всички глобални отношения. Всеки потенциален агресор трябва да знае какво го очаква, ако разруши мира. Правосъдието е това, което може да гарантира това", заяви по видеовръзка украинският президент Володимир Зеленски.

Той отбеляза, че преди два дни е бил в Буча в Киевска област, която се е превърнала в "символ на руското зло за целия свят". Според украинския лидер все още не е възможно да се установят имената на всички цивилни граждани, които руските войници са убили в града, както и в много други украински общини, освободени от руска окупация.

"Всеки, който дойде на власт в Русия след Путин, трябва да знае, че справедливостта е по-силна от стените на Кремъл, и нека всеки, който разрушава мира, наистина да се страхува, че ще бъде изправен пред съда в Хага", продължи Зеленски и похвали Международния наказателен съд, че е издал заповед за арест на Владимир Путин.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

трибунал, агресия

Още по темата