Медия без
политическа реклама

Грузия иска да си върне Абхазия и Южна Осетия

26 Май 2024
Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обяви, че страната му трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз през 2030 г.
Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обяви, че страната му трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз през 2030 г.

В реч в чест на Деня на независимостта на страната, премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе заяви, че иска върне в рамките на страната Абхазия и Южна Осетия. "Нашата грузинска мечта е да живеем в обединена и силна Грузия до 2030 г. заедно с нашите абхазки и осетински братя и сестри", заяви той. Кобахидзе добавя, че Грузия трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз през 2030 г.

В същото време премиерът на Грузия защити приемането на т.нар. "руския закон" - за чуждестранните агенти, заявявайки, че властите не желаят "украинизация" на страната, "Майдан" и "втори фронт" срещу Русия.

Foreign Policy съобщи, позовавайки се на високопоставен служител на ЕС, че Европейската комисия може да не потвърди статута на страна-кандидат на Грузия за ЕС, ако законът за чуждестранните агенти не бъде отменен. Financial Times писа, че редица страни от Европейския съюз обмислят санкционни мерки срещу грузинските власти, включително спиране на безвизовия режим, заради закона за чуждестранните агенти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата