Медия без
политическа реклама

Грузинският премиер подаде оставка заради арестуван опозиционер

18 Февр. 2021
Ники Мелия

Премиерът на Грузия - Георгий Гахария, обяви на брифинг тази сутрин, че подава оставка заради разногласия с екипа си по въпроса с ареста на опозиционера Ники Мелия - председател на партията "Единно национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили.

"За съжаление, тъй като не мога да се разбера с екипа по тази тема, взех решение да напусна заеманата длъжност", заяви Гахария.

В офиса на партията "Единно национално движение" приеха изказването му с аплодисменти и скандирания, че са победили.

Снощи тбилиският градски съд удовлетвори искането на прокуратурата да измени мярката за неотклонение на Мелия в арест. Във вторник бе свален депутатсткият имунитет на Мелия, след което прокуратурата поиска от съда той да бъде арестуван, защото отказва да плати гаранцията от 40 000 лари (над $12 000). Съдебното заседание вчера продължи повече от 6 часа.

В момента Мелия се намира в офисите на своята партия, а опозиционери от различни партии охраняват сградата и заявяват, че няма да го предадат на полицията.

Мелия е обвинен в организиране и ръководство на безредици при антируските демонстрации през юни 2019 г. Следствието веднъж вече поиска от парламента да му свали имунитета, което и стана, след което Мелия бе арестуван, но по решение на тбилиския градски съд той бе освободен под гаранция от 30 000 лари ($9000) и при условие да носи електронна гривна за проследяване. 

На парламентарните избори през 2020 г. Мелия отново бе избран за депутат, макар и да отказа да влезе в парламента. На един от митингите, на които опозицията настояваше за нови парламентарни избори, той свали и хвърли проследяващата гривна в тълпата. След това съдът преразгледа условията за освобождаването му и наложи новата гаранция от 40 000 лари. Мелия отказа да я плати, а главната прокуратура го предупреди, че в такъв случай ще бъде арестуван. Беше му даден срок до 12 февруари.

Мелия счита сам себе си за "пленник на Русия" и твърди, че няма да плати гаранцията, наложена му заради руски депутат. Той има предвид депутата от руската Дума Сергей Гаврилов, след чиято визита в Тбилиси започнаха антируските акции през лятото на 2019-а. Тогава Гаврилов, в интервю за "ТВ Пирвели" похвали управляващата партия "Грузинска мечта", която била предотвратила държавен преврат, докато опозицията дискредитирала репутацията на Грузия в очите на съседите и се опитвала "максимално са усложни и развали отношенията на Грузия с възможни търговски, икономически, културни и духовни партньори" и "да я откъсне от нейните приятели".

Още по темата