Медия без
политическа реклама

Глобиха крайнодесен германски политик заради нацистки лозунг

15 Май 2024
EPA/БГНЕС
Бьорн Хьоке

На 14 май германски съд осъди един от най-противоречивите крайнодесни политици в страната Бьорн Хьоке за умишлено използване на забранен нацистки лозунг по време на митинг, предава БГНЕС, като се позовава на германски медии.

Съдът глоби 52-годишния Хьоке, водещ политик от крайнодясната партия ''Алтернатива за Германия'' с 13 000 евро за това, че по време на предизборен митинг през 2021 г. е използвал фразата Alles für Deutschland ("Всичко за Германия").

Някога девиз на т.нар. паравоенна група Sturmabteilung, изиграла ключова роля за идването на власт на Адолф Хитлер, фразата е незаконна в съвременна Германия, заедно с нацисткия поздрав и други лозунги и символи от онази епоха.

Бившият гимназиален учител по история твърди, че не е знаел, че фразата е била използвана от нацистите, и заяви пред съда, че е "напълно невинен".

Хьоке заяви, че е смятал фразата за "народна поговорка".

Прокурорите обаче твърдят, че Хьоке е използвал фразата, знаейки нейния "произход и значение". Те поискаха шестмесечна условна присъда, две години изпитателен срок и плащане на 10 000 евро на благотворителна организация.

След края на съдебния процес Хьоке написа в X, че "възможността за изразяване на различно мнение е застрашена". "Ако тази присъда бъде изпълнена, свободата на словото в Германия ще бъде мъртва", добави той.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?