facebook
twitter

Чужбина

Германия разби престъпна мрежа, изпращала милиони евро в Турция

743
 dw.com/picture-alliance
Сред обискираните офиси при спецакцията на германската полиция са такива на бижутери, на фирми за ценни метали и частни апартаменти, основно в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Полицията в Германия разби организирана международна престъпна мрежа, която незаконно прехвърляла милиони евро в Турция, предаде Дойче веле. Извършени са обиски на 60 апартамента и офиси в западната част на страната, най-вече в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Обиски е имало в Берлин и в Холандия, която граничи със Северен Рейн-Вестфалия. Властите подозират, че 27 души са участвали в престъпната схема, но са издадени 6 заповеди за арест. Те са обвинени, че са организирали и ръководили изключително добре усъвършенствана неформална банкова мрежа, т.нар. система хауала. Според разследващите ежедневно са прехвърляни по около 1 млн. евро. Общо над 220 млн. евро незаконно са били изпратени в Турция. Полицейската операция е осъществена след разследване, продължило повече от година.

В системата тип хауала, основана на законите на шариата, участват банкови сметки, създадени в цяла Европа и в Турция. Хората, които я използват, внасят пари по сметка на участник в мрежата в дадена държава. След това друг участник в хауала изтегля еквивалентната сума в държавата, за която са предназначени парите. Функциониращата по този начин система означава, че не се правят електронни трансфери на пари, и през цялото време всичко се развива в рамките на една държава. Системата традиционно се използва в арабските държави. Повечето от плащанията са осъществявани към Турция, а не към Германия, но за да има баланс по банковите сметки в Турция, престъпната организация прави допълнителна система за трансфери на пари в брой. 

Полицията в Северен Рейн-Вестфалия смята, че прехвърляните по този начин пари са използвани от организираната престъпност. Подобни дейности са незаконни, тъй като според местното законодателство не могат да се осъществяват банкови дейности без специален лиценз. Нарушителите рискуват да получат наказание до 5 години лишаване от свобода. 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Автобус с 20 българи се сблъска с трамвай в Истанбул

25.09.2020

Обновена

943 3
Гърция и Турция отново са с рекордни нива на заразени

23.09.2020

Обновена

2788 2
Подготовка за "Деня Х" в Германия е осуетена. Засега!

Коментари

независим експерт

смешници, криптовалутите скоро ще обезсмислят такива трансакции. Банките така или иначе вече не искат да имат нищо общо с парични трансакции. Ако може само таксата да вземат, пък да не пипат парите ..

сталкер пустиняк

Хората, които я използват, внасят пари по сметка на участник в мрежата в дадена държава. След това друг участник в хауала изтегля еквивалентната сума в държавата, за която са предназначени парите.

 

Така написано не виждам нищо незаконно. 

venstar

Извършват нелицензирана финансова дейност.

Става дума за централизирани сметки, а не за лични. Има сметка А, която аз и всички от околността ползват (напр. внасяме пари), има и сметка Б, която ти и тези около теб могат да ползват (напр. да теглят пари), но никоя от сметките не ни принадлежи. Реално, собствениците на тези сметки (ни) извършат услуги. Тоест, правят бизнес.  Но не са лицензирани и не плащат данъци и такси.

Wolf ACE

Това е принципът на действие на Пайсера, Трансферуайз и т.н.

И да, лицензирани са и са под контрол на централната банка в седалището на фирмата.

Нищо ново не са открили, просто са се изхитрили да не плащат данъци.

Влез или се регистрирай за да коментираш