facebook
twitter

Чужбина

Франция раздава йод на 2.2 млн души край АЕЦ

849
 ЕПА/БГНЕС
2.2 млн. французи ще получат безплатно таблетки йод от френските власти.

Франция ще раздаде безплатно таблетки йод на 2.2 млн. души, които живеят близо до ядрени електроцентрали, съобщи Юронюз. Целта е те да бъдат добре защитени в случай на инцидент в атомно съоръжение. Френската Агенция за ядрено регулиране обяви, че разширява зоната за сигурност около атомните централи. Периметърът се увеличава на 20 км от сегашните 10 км около всяка от общо 19-те АЕЦ. Всички, живеещи в тези зони, както и близо 200 000 учреждения, сред които училища, ще получат писмо за най-близките аптеки, откъдето могат да получат таблетките йод.

При ядрен инцидент радиоактивен йод попада в атмосферата, поема се от организма и след години може да предизвика рак. Когато обаче човек е изпил голямо количество йод, щитовидната му жлеза е наситена с него и няма да поеме радиоактивното вещество.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

COVID-19 разкри нови хоризонти пред е-вота

02.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

941 8
По волята на Меркурия

31.05.2020

4860 5
Меркел отказа участие в срещата на Г-7 заради коронавируса

30.05.2020

Обновена

2185 10

Коментари

Желязко Желев

          Статията кърти мивки и извозва.Ядрен инцидент в АЕЦ е в порядък ако не и 100 пъти по опасен от взрив на ядрена бомба.Радиоактивните изотопи това е причината.Радиоактивния йод е само един от многото изотопи.Ако не ме лъже паметта периода на полуразпад на изотопа на йоа е около 40 дена.Това го прави по опасен от другити ама ще си го погълните независимо колко йод сте взели.Своевременото изнасяне от зоната на радиактивност му е майката.Не знам само веднага или 3 дена в бункер и след това.

segal

Хората пращат писма с обратна разписка, за да се застраховат срещу потенциални искове за причинени пропуснати ползи,?телесни повреди и смърт. “Ето, раздали сме ви хапчета. Не сме виновни за безработицата сред изродите - просто са много.”

Влез или се регистрирай за да коментираш

×