facebook
twitter

Чужбина

Фейсбук обещава свобода на словото, но без опасно съдържание

Социалната мрежа пуска приложение в услуга на малкия бизнес
207
 Снимка EPA/BGNES
Марк Зукърбърк си запазва правото за личен контрол над решенията на компанията.

Основателят на Фейсбук  Марк Зукърбърг сравни в интервю пред Би Би Си, предотвратяването на чуждата намеса в изборите с "оръжейната надпревара" срещу страни като Русия, Иран и Китай.

В първото си интервю излъчено във Великобритания от пет години насам, той каза, че Фейсбук е бил неподготвен за държавно-спонсорирана намеса през 2016 г. и призна, че компанията му е "изостанала" на президентските избори. Но добави, че днес е уверен, че оттогава си е научил уроците. Преди това Фейсбук бе замесен в политически скандал, в който десетки милиони данни на потребители на социалната мрежа се оказаха в ръцете на политически групи по интереси, включително Cambridge Analytica.

Относно каронавирусната пандемия, Зукърбърг съобщи, че Фейсбук вече премахва и ще продължи да премахва всяко съдържание, което има вероятност да доведе до "непосредствена вреда" за потребителите - но няма да спира непременно групи, които твърдят, че заразата е спонсорирана от държавата или свързана с пускането на новата 5G мрежа. На въпрос как ще бъдат ли изтривани твърдения като това, че инжектиране на дезинфектант убива вируса, Зукърбърг отговори, че Фейсбук вече премахва такива постове. И даде за пример  изтритото   твърдение на бразилския президент Жаир Болсонаро, че учени са открили доказано действащо  лекарство за коронавирус. „Това очевидно не е вярно и затова го свалихме. Няма значение кой го казва“.

От социалната мрежа вече е премахвано съдържание от групи, според което пускането на 5G цифровата мрежа е причина за разпространението на вируса, което в някои случаи е довело до атаки срещу физическата  инфраструктура на мрежите. Наскоро от Фейсбук бе свалено  и подобно съдържание, пуснато от бившия спортен журналист и конспиративен теоретик Дейвид Айк, заради „многократно нарушаване на нашите политики относно опасната дезинформация“. Айк твърдеше, че 5G мобилните телефонни мрежи са свързани с разпространението на вируса.

Въпреки това, Зукърбърг настоя, че ако няма опасност от реална непосредствена вреда, тогава Фейсбук ще позволява „възможно най-широката свобода на правото на изразяване в интернет.

Зукърбърг също защити нивото си на личен контрол над може би най-мощната световна медийна платформа. Въпреки че е публична компания на стойност близо 700 милиарда долара, в крайна сметка нейният основател има правото да упражнява индивидуален контрол благодарение на структурата на собственост, която му дава тази възможност независимо, че притежава малка част от акциите. Според него благодарение на това Фейсбук е взимал дългосрочни стратегически решения, които са се оказали правилни.

Трябва да се признае, че Фейсбук, WhatsApp и Инстаграм предоставиха на милиарди хора възможност да останат свързани с приятелите и семействата си, която е особено важно по време на тази глобална пандемия и предизвиканите от нея  ограничения на свободата на придвижване.
 В действителност, след дългогодишна несигурност, спорове и остри критики, изглежда че Фейсбук и Марк Зукърбърг вече се чувстват по-уверени в обществената си роля. Ако има печеливши от тази пандемия, сполетяла света, то дигитални компании като “Фейсбук”, “Нетфликс” и “Амазон” са сред тях.

Въпреки това, никой не е напълно имунизиран от икономически дълбокия срив. Това е и една от причините Фейсбук да иска да помогне онлайн на малкия бизнес чрез стартирането на услуга, наречена Facebook Shops (Фейсбук магазини). Това е взаимно изгодна обмяна. Тези фирми са настоящи и бъдещи клиенти на Фейсбук.  Това, което е добро за тях, ще е добро за Фейсбук.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С новите 216 заразени активните случаи на COVID-19 са 5125

29.09.2020

Обновена

2597 49
Едва 4 на 1000 паралелки в страната са в карантина

28.09.2020

Обновена

2123 8
В Европа затягат още мерките срещу коронавируса

28.09.2020

2025 7

Коментари

Meto_ot_Interneto

Противен екземпляр.

Влез или се регистрирай за да коментираш