Quantcast
Европарламентът поиска облигации за възстановяване | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Европарламентът поиска облигации за възстановяване

Депутатите в Брюксел гласуваха 3,8 млрд. евро в подкрепа на здравеопазването в ЕС
615
 Европейски парламент
В залата на Европейския парламент в Брюксел се явиха малко депутати, като повечето гласуваха дистанционно

С 395 гласа „за“, 171 „против“ и 128 „въздържали се“ Европарламентът прие днес резолюция, с която поиска да се пуснат "облигации за възстановяване", гарантирани от бюджета на ЕС. Отвъд това, което вече е предприето, Европа се нуждае от мащабен пакет за възстановяване и реконструкция, който да се финансира от увеличаване на дългосрочния бюджет (МФР), чрез съществуващите фондове и финансови инструменти на ЕС, се казва в документа.

Евродепутатите подкрепиха отпускането на спешен пакет от 3,8 милиарда евро за здравеопазването в ЕС, като средствата ще се използват за покриване на увеличените нужди заради епидемията от COVID-19.
ЕС ще може да купи с тези средства медицински материали като маски и апарати за обдишване, да превози здравно оборудване и болни, да финансира назначаването на допълнителни здравни специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки. Държавите от ЕС ще получат помощ при изграждането на полеви болници, се отбелязва в съобщението на ЕП.

Фонд на ЕС за солидарност във връзка с коронавируса

Евродепутатите също призовават за постоянна Европейска презастрахователна схема и създаването на фонд на ЕС за солидарност във връзка с коронавируса в размер на поне 50 млрд. евро. Този фонд би подкрепил финансовите усилия, предприети от сектора на здравеопазването във всички държави членки по време на настоящата криза, както и бъдещи инвестиции, така че здравните системи да станат по-устойчиви, като вниманието се насочи към най-нуждаещите.

По механизма за гражданска защита ще бъдат осигурени 45 млн. евро за финансиране на полетите за връщане на европейски граждани от чужбина; ще бъдат предоставени допълнителни средства за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващ мигрантски натиск. 100 милиона евро ще бъдат насочени в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

Повече правомощия на ЕС да действа в случаи на трансгранични заплахи за здравето

Евросъюзът трябва не само да излезе по-силен от тази криза, но неговите институции трябва също да получат правомощия, когато има поява на трансгранични заплахи за здравето. Това би им позволило да координират незабавно отговор на европейско равнище и да насочат необходимите ресурси към местата, на които са най-необходими, независимо дали става въпрос за материална помощ като маски за лице, кислородни апарати и лекарства или финансова помощ.

Евродепутатите също изразиха подкрепа за увеличаване на производството на ЕС на ключови продукти като лекарства, фармацевтични съставки, медицински изделия, оборудване и материали, за по-добра подготовка в случаи на бъдещи глобални сътресения.

Границите трябва да останат отворени за стоки от първа необходимост

Членовете на ЕП настояват вътрешните границите на ЕС да останат отворени за гарантиране движението на защитни екипировки, медицинско оборудване, храни и стоки от първа необходимост. Единният пазар на ЕС е източникът на нашия „колективен просперитет“ и ключов елемент от непосредствения и траен отговор на кризата от COVID-19, подчертаха те.

Европарламентът също призова за създаването на европейски механизъм за реагиране в областта на здравеопазването, който да осигури по-добри действия при бъдеща здравна или санитарна криза. Общо оборудване, материали и запаси от лекарства трябва да могат бързо да бъдат мобилизирани в защита на живота на гражданите. Евродепутатите също призовават за допълнително финансиране от ЕС с цел ускоряване на научните изследвания за намирането на ваксина.

Координиран подход след вдигането на ограничителните мерки

Евродепутатите подчертаха необходимостта от координиран подход в ЕС, с цел да се избегне повторно разпространяване на вируса. Те призовават държавите на ЕС съвместно да разработят критерии за вдигане на карантината и другите извънредни мерки. Призовават Еврокомисията да стартира ефективна изходна стратегия, включваща широкомащабно тестване и доставяне на лични предпазни средства за възможно най-голям брой граждани.

Тревога за  демокрацията в Унгария и Полша

Евродепутатите изразяват сериозна тревога от предприетите действия от унгарското правителство за удължаването на извънредното положение в страната за неопределен срок и за намаляването на парламентарния контрол върху извънредното положение. Те  подчертават, че решението на полското правителство да промени избирателния закон е незаконосъобразно и провеждането на президентските избори в разгара на пандемията е напълно несъвместимо с европейските ценности.

Резолюцията привзовава Европейската комисия спешно да извърши оценка на това дали извънредните мерки са в съответствие с Договорите на ЕС и да използва всички налични инструменти и санкции на ЕС, включително бюджетни, за да се справи с това сериозно и продължително нарушение. Съветът на ЕС трябва да включи обратно в дневния си ред дебати и процедури свързани с текущите процедури по член 7 срещу Полша и Унгария.

Европейски информационен източник за справяне с дезинформацията

И накрая, резолюцията подчертава, че дезинформацията относно COVID-19 е сериозен проблем за общественото здраве. Следователно, ЕС трябва да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Евродепутатите също призовават фирмите в областта на социалните мрежи проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията и словото на омразата свързани с коронавируса.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нощните заведения в София затварят поне за две седмици

24.10.2020

Обновена

4626 46
Полският президент е с COVID-19 след форума "Три морета"

24.10.2020

Обновена

4222 24
Свалиха карантината от Бойко Борисов и бившата му пиарка

24.10.2020

Обновена

9472 88

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

 "облигации за възстановяване", гарантирани от бюджета на ЕС.

 

На по-прост език, европарламентът поиска от ЕЦБ да напечата 3.8 милиарда евро. И нашите пуснаха печатницата.

Калорифер

 

Това твойто не е на по-прост, а на по-неграмотен език.
Попрочети малко, пък после свеждай до знанието на останалите безценните си изводи...
 

Boris65

Пари нема дръжте се !

rorik

 

Дядо ми имаше едни големи пари и на тях пишеше облигация . Имаше и стойности на тях . 

Изплатиха ги  на тате ама май след 20 години некакви стотинки ,  , аз бях студентка и тогава сиренцето скочи от 1,20 на 2,50   . След  "диренето под вола теле " на Вълко Червенков  и една женица каза че след тия деноминации , парите които били събрали за къща им стигнали за шевна машина . 

Калорифер

 

До редакцията на СЕГА и до всички съ-форумци, които гледат малко по-сериозно на всичко това.

Не можах да намеря никаква интернет връзка към:

 

- гласуване и приемане на  "облигации за възстановяване" (предполагам, че става дума за Eurobonds/Euro-Staatsanleihe/Euro-obligation)
- гласуване и решение, прието с 395 гласа „за“, 171 „против“ и 128 „въздържали се“
  
Може би аз не се справям, затова питам наоколо - ако някой знае нещо повече, да отговори.
Ети ги резултатите от днешния вот в парламента:
 
Draft amending budget No 1/2020
599 votes in favour,      20 against,      77 abstentions

 
Draft amending budget No 2/2020
691 votes in favour,       4 against,          1 abstention

 

Regulation amending the multiannual financial framework for the years 2014-2020
464 votes in favour,       11 against,        4 abstentions

 
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020 - 2020/2053(BUD)
603 votes in favour,        18 against,      75 abstentions

 
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020 - 2020/2056(BUD)
665 votes in favour,         10 against,     20 abstentions

 
Mobilisation of the Contingency Margin in 2020
690 votes in favour,           4 against,        2 abstentions

 

Пак ли дърварски опит за манипулация или редакторите са две ракии преди мен?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш