Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган обеща пълна победа над терористите в Сирия

06 Дек. 2019
ЕПА/БГНЕС
В Лондон турският президент Реджеп Ердоган за пореден път изрази острото си недоволство от критиките на чужди държави срещу външната и отбранителната политика на Анкара.

Турция няма да напусне Сирия, докато не победи всички терористични групи там, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на среща със свои сънародници в Лондон, цитиран от информационните агенции. Той се видя с тях след форума на НАТО.

Държавният глава изрази недоволство от критиките на чуждестранни държави относно антитерористичните операции в Турция. "Ние сме независима държава във външната си политика и не чакаме разрешение от други, за да започнем операции за собствената ни сигурност", каза Ердоган. Според него "онези, които смятаха, че биха могли да дресират Турция с тероризъм и изнудване, сега чувстват неудобството от неуспеха да постигнат целта си". В началото на октомври Анкара започна операция в северната част на Сирия срещу кюрдските Отряди за защита на населението, които смята за терористи. Турция твърди, че офанзивата цели да защити границите й и да помогне за безопасното завръщане на сирийските бежанци в родината им.

Директорът по комуникациите в турското президентство Фахретин Алтън написа в Туитър, че многобройните заплахи, пред които Турция е изправена от международни терористични групи, трябва да се смятат за заплахи срещу НАТО. Той припомня, че границите на Турция очертават докъде се простира НАТО и следователно заплахите по границите на страната трябва да се смятат за обща заплаха съгласно член 5 от Договора за НАТО.

 

Още по темата