facebook
twitter

Чужбина

ЕП се тревожи от злоупотреба с мобилни приложения за проследяване

Те настояват за доброволно, без дискриминация и прозрачно използване на цифровите технологии за борба с COVID-19
635
 Европейски парламент
Мобилните приложения трябва да предупреждават гражданите, ако наблизо има заразени или контактни лица. Но ако се злоупотребява, могат да служат и за други цели - например, за незаконно следене от властите кой къде се намира и с кого контактува.

Гражданите се нуждаят от защита на данните и предпазни мерки за поверителност по отношение на новите приложения за смартфони, използвани за контрол на разпространението на пандемията COVID-19, заявиха днес евродепутати на сесия в Брюксел.

В пленарното заседание малцина присъстваха в залата, а повечето учасваха дистанционно. Някои от изказалите се се съгласиха, че заедно с други мерки срещу коронавируса като физическо дистанциране, носене на предпазни маски и контролни тестове, приложенията за проследяване на контакти могат да помогнат за ограничаване на разпространението на пандемията. Въпреки това повечето членове на ЕП изтъкнаха, че трябва да се гарантира безопасността на личните данни и поверителността на гражданите, когато става въпрос за използването на тези приложения. Повечето държави от ЕС вече са пуснали или възнамеряват да пуснат мобилно приложение за проследяване, предназначено да установява присъствието на хора, които са заразени или са изложени на риск от заразяване с вируса.

Депутатите подчертаха, че приложенията за проследяване трябва да бъдат наистина доброволни, недискриминационни и прозрачни. Не бива да се отказва достъп до публични места на лица, които нямат смартфони или не са си инсталирали такива приложения. Използването им трябва да бъде строго ограничено до проследяване на контакти и данните трябва да бъдат изтрити веднага, щом ситуацията позволява. Депутатите също подчертаха необходимостта от координиран подход при разработването и използването на приложенията, за да се гарантира тяхната трансгранична оперативна съвместимост.

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс и хърватският държавен секретар Николина Брняц се съгласиха с членовете на ЕП за необходимостта да се спечели доверието на гражданите за безопасността на приложенията. Рейндерс добави, че Еврокомисията работи с правителствата, за да се намери общ подход между страните от ЕС, така че приложенията да са оперативно съвместими.

Все още няма коментари

Още

Европарламентът ще гласува окончателно пакета "Мобилност"

08.07.2020

312 2
Заплахите срещу Елена Йончева стигнаха до ушите на председателя на ЕП

01.07.2020

14362 22
Изтекло е огромно количество лични данни на евродепутати

17.05.2020

961 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×