facebook
twitter

Чужбина

ЕП предлага мониторингът за България да бъде заменен от постоянен надзор

Евродепутатите искат оценка на върховенството на закона във всяка страна членка
381
ЕПА/БГНЕС
Евродепутатите гласуват по време на пленарната сесия в Страсбург.

Евродепутатите се обявиха за постоянен механизъм за надзор на спазването на принципите на демокрацията, върховенството на закона и спазването на основните права във всички страни членки.  Той наподобява прилагания спрямо България и Румъния механизъм за сътрудничество и проверка. Завчера ЕК обяви 12-ите си доклади по механизма за двете страни и се очаква догодина той да бъде премахнат. Вместо него обаче може да влезе в сила новият, предлаган от ЕП, който ще е за всички страни от ЕС. 

Предложеният от ЕП механизъм ще се основава на годишна, основана на факти оценка на спазването на ценностите от всички държави членки, залегнали в член 2 от Договора за ЕС, включително препоръки за отделните държави, както това се прави за икономическите политики, което ще бъде последвано от междупарламентарен дебат, съобщи пресслужбата на ЕП. Този нов инструмент може да бъде свързан с проектозаконодателството, предложено от Комисията, за защита на бюджета на ЕС в случай на пропуски по отношение на върховенството на закона.

В незаконодателната резолюция за механизма, гласувана вчера, евродепутатите изразиха съжаление, че Европейската комисия още не е предложила законодателно предложение за въвеждането на такъв механизъм, за което ЕП призова още през октомври 2016 г. В резолюцията се отбелязва, че оттогава насам ЕП предприе безпрецедентната стъпка да призове Съвета да задейства член 7 от Договора за ЕС срещу Унгария и да определи наличието на явен риск от сериозно нарушение от страна на Унгария на основополагащите ценности на ЕС, а ЕК поиска откриването на процедура по член 7 за Полша.

Евродепутатите призоваха Европейския съвет „до поеме по подходящ начин“ институционалната си роля в тези процедури, да информира незабавно и напълно ЕП на всички етапи и да покани ЕП, който да представи мотивираното си предложение относно Унгария към Съвета. Те също така посочват нарастващите опасения по отношение на демокрацията и върховенството на закона в Малта, Словакия и Румъния и големия брой процедури за нарушение срещу няколко държави членки в областта на правосъдието, основните права и гражданството.

-------------

КОМУНИКАЦИЯ

Евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията в ЕС до 19 евроцента на минута и до 6 евроцента за текстови съобщения, улеснява достъпа до 5G мрежите с голям капацитет до 2020 г. и създава съобщителна система за извънредни ситуации.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прогноза: 5 български партии и коалиции влизат в бъдещия ЕП

18.02.2019

3109 20
Омбудсманът представя в ЕП петицията срещу двойния стандарт при храните в ЕС

22.01.2019

226 3
ЕП одобри да се спират еврофондове за лошо правосъдие

18.01.2019

1106 7

Коментари

тошогошев

е соросоиден кеф

Влез или се регистрирай за да коментираш

×