Quantcast

Медия без
политическа реклама

Десетки загинаха в Йемен в блъсканица за 8 долара

20 Апр. 2023
БГНЕС/ЕПА
След трагедията...

Повече от 80 души загинаха, а стотици са ранени при блъсканица по време на благотворителна акция в разкъсвания от война Йемен, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Трагедията в най-бедната страна на Арабския полуостров се случи дни преди Рамазан Байрам.

Стотици хора се бяха събрали в училище в столицата Сана, за да получат парични помощи в размер на 5000 йеменски риала (около 8 долара).

Най-малко "85 души са загинали и повече от 322 са били ранени" при блъсканица в столичния квартал Баб ал Йемен, съобщи служител на службата за сигурност от племето хусити.

Ръководеното от хуситите министерство на вътрешните работи заяви, че загиналите и ранените са преместени в болници, а отговорните за събитието са арестувани. Според ръководителя на Върховния революционен комитет на хуситите, Мохамед Али ал-Хути хората са били натъпкани в тясна уличка, водеща към задния вход на училището. След като портите се отворили, тълпата се втурнала към тясното стълбище, водещо към двора, където се извършвало раздаването.

Очевидци обаче твърдят, че стрелба е накарала хората да се втурнат в паника.

Политическият ръководител на бунтовниците Махди ал-Машат заяви, че е създадена комисия за разследване.

Служител по сигурността на хуситите заяви, че трима души са задържани заради трагедията.

Повече от осем години гражданска война в Йемен предизвика това, което ООН определя като една от най-тежките хуманитарни трагедии в света. Според ООН обаче повече от две трети от населението живее под прага на бедността, включително държавните служители в контролираните от хуситите райони, на които не е плащано от години.

Ключови думи:

Йемен

Още по темата