Медия без
политическа реклама

България ще брани чужди спътници от нападение

НАТО се готви да пренесе действието на чл. 5 и в космическото пространство

11 Юни 2021
Йенс Столтенберг на излизане от Белия дом в понеделник, където разговаря с президента Джо Байдън за предстоящата среща на НАТО
ЕПА/БГНЕС
Йенс Столтенберг на излизане от Белия дом в понеделник, където разговаря с президента Джо Байдън за предстоящата среща на НАТО

НАТО възнамерява да въведе задължението за колективна отбрана и в Космоса. На срещата на високо равнище на 14 юни в Брюксел ще бъде поставен въпросът за разширяване на действието на чл. 5 от Устава на организацията, така че нападението срещу спътници на страни членки да се смята за нападение срещу всички държави от алианса. Намерението бе огласено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германското списание Шпигел.

Въз основа на чл. 5 България участва в мисия в Афганистан, която бе в отговор на нападението на "Ал Кайда" срещу кулите близнаци в Ню Йорк и други обекти на 11 септември 2001 г. По настояване на САЩ тогава за първи път бе задействана тази клауза в устава. Иначе България не е жертва на афганистанско нападение.

"Очаквам, че държавните и правитествени ръководители ще вземат решение, според което всяко сериозно нападение срещу наши спътници или друг потенциал в Космоса може да доведе до задействане на клаузата за колективна отбрана", казва Столтенберг. "По този начин за Космоса ще действа същото (задължение), както на сушата, морето, въздуха и киберпространството. Нападението срещу един, ще означава нападение срещу всички и съответно всички ще могат да отговорят". 

Но той се изказа против милитаризация на Космоса: "Ние сме отбранителен съюз. Няма до разполагаме оръжие в Космоса. Спътниците играят ключова роля в комуникациите и отбраната и трябва да бъдат защитени".

РАДЕВ ОТИВА В БРЮКСЕЛ

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се състои на 14 юни в Брюксел, съобщи неговата пресслужба. Стратегическата визия за дългосрочно адаптиране на Алианса към новите предизвикателства и конкретни решения за прилагането на стратегията НАТО 2030 ще бъдат темите, обсъждани на срещата на върха. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да проведе двустранни срещиь, са казва в съобщението. 

32-рата среща на високо равнище на НАТО, в която ще участва за първи път президентът на САЩ Джо Байдън, ще бъде най-кратката за почти 20 години. Тя ще продължи само около два часа и половина в една работна сесия. Обикновено такива срещи се свикват за два дни, като през втория ден има сесия с ръководители на партньорски държави. Този път няма да има допълнителна сесия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата